По-внимателно с употребата на Фонда за лечение на деца!

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

иглика коментар

Фондът за лечение на деца в чужбина се превърна в структура, която никой, който държи на душевното си здраве, не би трябвало да иска да оглави. Това е посланието, което държавата отправя със смените на трима директори в рамките на една година. Всички са уволнени с едни и същи мотиви – че системно са нарушавали правилника на фонда.

Срещу най-работещия от тях според обществения съвет към фонда – Павел Александров, в чийто дом миналата година прокуратурата нахлу и иззе семейни ценности, държавното обвинение образува и дело за неправомерно харчене на пари, прехвърляне на задължения към здравната каса и длъжностни престъпления. Наскоро делото срещу Александров бе върнато от Специализирания съд заради противоречия в обвинителния акт. Ако накрая Александров бъде оправдан, той най-вероятно ще осъди България в Страсбург, но това няма да му възстанови нервите и притесненията. Нито пък ще даде отговор на въпроса кому е нужна тази атака срещу фонда, чиято задача е да помага на тежко болни деца да оздравеят. Вероятно целта е да се демонстрира строг контрол, но впечатлението, което тогава остана, бе, че на ръководството на фонда се гледа не като на професионалисти, които помагат на деца, а като на организирана престъпна група (ОПГ).

На 12 септември, седем месеца след като бе назначена за шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина, д-р Тинка Троева е уволнена с мотив, че системно е нарушавала правилника на дейността на фонда. Със същия мотив бе уволнен и нейният предшественик проф. Владимир Пилософ. „Системните нарушения“ на Троева се изразяват в разрешение за трансплантация на черен дроб на бебе в Германия. Според министъра на здравеопазването тази операция е можела да се извърши в болница „Лозенец“ или във ВМА, но не е поискано мнението на двете здравни заведения. А според обществения съвет на фонда, който взема решенията къде да се извърши операцията на база на експертни препоръки, тази трансплантация трябва да се осъществи в Германия.

Спорът дали е правомерно уволнението на Троева, или не, дали е нарушен правилникът, или не, ще се решава в съда. Но мотивът, с който пореден шеф на Фонда за лечение на деца е изхвърлен, определено е притеснителен. Защото в крайна сметка в резултат на това решение един детски живот е бил спасен.

В България определено има голям проблем и той е свързан с доверието в успешността на операциите тук. При положение че трансплантациите още не са достигнали успеваемостта в страните, признати за лидери в тази област, е нормално родителите да искат сложните процедури да се извършват в държави, където детето им има най-голям шанс да оживее и оздравее. От друга страна, лекарите, които искат да провеждат трансплантации у нас, трябва да бъдат подкрепени да го правят и да им се даде шанс да станат също толкова успешни, колкото колегите им в чужбина, а това се получава с практика. Въпросът е как тази подкрепа за българската медицина да не е за сметка на пациентите.

Мястото на фонда в този ребус е и на медиатор, който да създава постепенно доверие в здравната система и в успешността на лекарите. За да се случи тази магия обаче, самите лекари също трябва да убеждават родителите с работата си и с отношението към пациентите, че правят всичко, каквото трябва, за да дадат шанс на децата им.

А мястото на държавата в решаване на проблема е да осигури спокойствие, а не да създава впечатление за системни нарушения в институцията, която трябва да буди доверие у родителите с професионална работа и човешка съпричастност. И най-малкото, което трябва да направи, е да прецени как да промени правилника за работа на фонда, щом той се оказва пречка за работата на трети пореден директор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *