По-малко български плодове и зеленчуци на пазара заради студа

Тази пролет ще има сравнително по-малко български плодове и зеленчуци на пазара. За това предупредиха родни производители, съобщава Дарик радио.

Причината е в лошото време от последните две седмици, което доведе до измръзване на реколтата във всички краища на страната.

Вече стана ясно, че на места в Кюстендилско почти 100% от черешите са измръзнали. Предстои да се изчислят загубите за производителите и да се пресметне дали ще поскъпне българската продукция на пазара. 80% от черешите и, 70% от ябълките и 100% от сливете в Кюстендилско са замръзнали.
Има цели райони в страната със 100% измръзнали овощни дръвчета, разказа за Дарик Мариана Милтенова от Съюза на градинарите в България.

Държавата плаща обезщетения на земеделските производители само при 100% пропаднали площи, а всички останали фермери трябва да разчитат само на застраховката на продукцията си, но само ако са сключили такава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *