Платили сме 604 хил. лв. за забавени дела у нас

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

У нас производство по дело за измама може да тече 21 г. и 10 месеца, за престъпление по служба – 16г. 5 м. за кражба – 15 г., за убийство-15 г. За това забавено правосъдие миналата година държавата е платила на обвинените от бюджета 604 хил. 648 лв . Данните за забавените дела и изплатените суми по тях стават ясни от четирите отчета на Инспектората на Висшия съден съвет (ИВСС), качени на сайта на институцията. По закон максималният размер на обезщетенията за забавено правосъдие е 10 хил. лв. Общо за годината инспекторите са разгледали 474 заявления за забавени производства като 339 от тях са намерили за основателни.

Данните излизат на фона на непрекъснатите скандали каква трябва да е съдебната реформа, кой как да кадрува в магистратската общност, както и съвпадат по време с предизборните обещания на всички партии, че в следващия парламент ще работят за бързо и ефективно правосъдие.

 

Какво показват цифрите дотук

 

Цифрите на забавените дела за 2016 г. са устойчиви и показват, че не се върви към положителна промяна в съдебната система. За първото тримесечие на годината Инспектората е разгледал 122 заявления за забавени дела и 104 от тях е намерил за основателни. От наказателните производства най-големите забавяния са в Апелативен район София. Те са общо 25. През второто тримесечие картината е идентична. Разгледани са 124 заявления, 79 от тях са намерени за основателни, а най-голямото забавяне е в Апелативен район София – 21. През третото тримесечие са разгледани 89 заявления, 64 са основателни, като най-голямото забавяне пак е в Апелативен район София – 21. През последното тримесечие се потвърждава трайната устойчивост в забавянето. Разгледани са 139 заявления, 92 са намерени за основателни, а първенец в забавянето отново е Алелативен район София с 27 наказателни производства. Магистрати обясняват, че това е така, защото най-натовареният район е в столицата.

ИВСС е установил и седем причини как е възможно едно дело за измама у нас да се точи две десителетия и да бъде прекратено по давност. За забавянето съдействат пропуски в досъдебното производство, като и на съдии при подготовката на делата в закрито заседание, нарушаване на процесуалните срокове за образуване и движение на делата, неспазване на законовите срокове за постановяване на съдебните актове, недобра организация на доказателствената дейност в процеса, неритмично насрочване на открити съдебни заседания – през големи периоди от време, непознаване на материалния и процесуалния закон, което води до отмяна на съдебните актове по реда на инстанционния контрол.

Рекордьори

Проверка в отчета показва, че за периода януари -декември 2016 г. с най-голяма продължителност се отличава дело за измама, водено от следствените органи във Враца. То е продължило 21 г. 10 м. и 2 дни и е прекратено по давност. Дело за престъпление по служба пък е продължило 16 г. 5 м. и 14 дни и е прекратено поради изтичане на давност. Водено е от следствените служби и Софийска районна прокуратура.

В класацията „справедливост със скоростта на констенурка“ е и производство за убийство по мъчителен за жертвата начин. То продължава 15 години и 25 дни, водено от Столичната следствена служба, а съдебната му фаза е продължила 11 години. Обезщетението по него за „жертвата“ на забавено производство е 2000 лв.

На фона на тази работа на магистратите е любопитно как партиите ще решат проблема със забавените производства и чувството в обществото, че няма справедливост.

ГЕРБ: Край на формализма!

От ГЕРБ обещават, че ще решат проблема със забавеното правосъдие като сложат край на формализма в наказателния процес. Идеята, която лансират в програмата си е да сложат край на многократното връщане на делата в досъдебна фаза с въвеждането на едно разпоредително заседание. Това предложение обаче вече е прието от парламента, но авторите на документа са пропуснали да го отбележат. В набора от идеи влиза и виновните да не бъдат оправдавани на базата на формални предпоставки. „Това звучи като предизборен лозунг“, коментира пред „Икономист“ Петър Славов, бивш депутат от РБ. ГЕРБ предлага осъдените лица в съдебна зала веднага да бъдат задържани след постановяване на окончателното решение от съда. Но и тази поправка е приета вече от парламента.

В програмата на ГЕРБ влиза и по-бърз наказателен процес чрез дистанционен разпит на вещи лица, което също го има като практика. Оттам не спират дотук и обещават нова наказателна политика като се декриминализират деянията, загубили престъпния си характер и засилване наказанията за престъпленията, свързани с корупция, тероризъм, компютърни престъпления, пране на пари, търговия с влияние и др. ГЕРБ са категорични, че до 2018 година ще са изработили програми за ресоциализация на изтърпелите наказание лишаване от свобода с цел предпазване от извършване на нови престъпления. В амбициите им влиза и нов ред за преследване на корупцията по висшите етажи на властта, който ред не е редът на антикорупционния закон на Меглена Кунева. Хората на Борисов обещават, че ако и този път бъдат избрани, ще участват активно във въвеждането на нова съдебна карта, която да преразпредели натовареността в съдилищата и прокуратурата.

Нова република и РБ борят корупцията

От дясното обединение „Нова република“ определиха борбата с корупцията и налагането на върховенството на закона и правосъдието като една от основните си задачи. Те предвиждат още в първите три месеца от мандата на следващия парламент да се създаде независима антикорупционна дирекция в прокуратурата, както и приемането на антикорупционно законодателство. В програмата им влиза провеждането на операция „Чисти ръце“ в съдебната система, МВР и службите през първата година от мандата чрез подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на всички ръководители на отдели и сектори. Предвижда се още въвеждане на процедура за проверка на всички нови кандидати за позиции в съда, прокуратурата и полицията за проверка на рисковете за зависимости и корупция. От дясното обединение предлагат създаване на антикорупционна прокуратура по румънския модел, което обаче е свързано с промени в Конституцията. „Ще търсим единство на политическите сили за свикване на Велико народно събрание“, се казва в документа.

От Реформаторския блок също са издигнали като своя основна задача битката с корупцията по висшите етажи на властта. И държат да бъде приет Антикорупционния закон.

БСП: Няма да копираме румънския модел

Наказателният процес е бавен. Ето защо предлагаме промени в НПК, които ограничават възможностите за връщане на делата от съда на прокуратурата. Това обяви на конгреса на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. Според нея това ще стане с въвеждане на стриктни срокове, както и на жалба за бавност в наказателния процес, като средство – реакция за защита на бавенето му. Правила за работещо бързо производство трябва да се прилагат задължително при кражби на лично имущество, причиняване на телесни повреди, грабежи и др. БСП иска разширяване на кръга на престъпленията, при които наказателното производство започва по инициатива и решение на пострадалия. Така нареченото частно обвинение. Нови състави на длъжностните престъпления и престъпления против стопанството, които отговарят на съвременните реалности, и които засягат високите етажи на властта. Предлагаме отпадане на непредпазливостта, като форма на вина, при транспортните престъпления извършени след употреба на алкохол и наркотични вещества. И по—тежки наказания в тези случаи. Отпадане на прилагането на определението „Маловажност” при осъществяване на престъпления против собствеността.

Патриотите: БСП и ГЕРБ ни откраднаха идеите

От Обединени патриоти обявиха, че ГЕРБ и БСП са им откраднали голяма част от идеите, включително и за защита на населението от битовата престъпност. „В момента осъвременяваме програмата си от 2014г. и затова няма откъде да я прочетете“, обясниха пред „Икономист“ от Обединени патриоти.

И докато всички партии и коалиции се кълнат, че ще работят за справедливо и бързо правораздаване, по данни на изследване на Европейската комисия България е предпоследна в ЕС по доверие на гражданите в независимостта на правосъдието. По-голямата част от представителите на бизнеса са на същото становище – само около 20 на сто от тях смятат, че съдилищата и съдиите са независими. С по-ниско доверие в Европейския съюз е само Словения. Анализът показва, че в Румъния доверието в магистратите и в съдилищата е повече от три пъти по-високо от българското – над 60 на сто. Но както вече се разбра големите партии- ГЕРБ и БСП не харесват румънския модел.

Каре

Как се бави производство

В доклада на Инспектората на ВСС е описано подробно как се бави едно дело за кражба и как то може да достигне рекордните 19 г., 6 м. и 13 дни. Описанието може да служи като наръчник на адвокатите по тези дела.

Схемата е следната: органите на досъдебното производство са „разследвали“ 14 г., 2 месеца и 16 дни кражбата. В хода на разследването е имало шестима наблюдаващи прокурори, които общо 9 пъти са постановявали връщане на делото на разследващите органи за отстраняване на допуснати процесуални нарушения и за извършване на допълнително разследване. Отделно от това делото е върнато от съда на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения на процесуалните правила, допуснати в досъдебната фаза, като на разследващите органи и на прокуратурата са били необходими 5 г. и 11 месеца да изпълнят указанията, дадени от съда, и да изпратят делото отново.

14 г., 4 месеца и 5 дни пък е продължило дело за противозаконно отнемане на чуждо моторно превозно средство, впоследствие изоставено без надзор. Досъдебното производство е продължило 5 г., 3 месеца и 8 дни, въпреки че са били налице всички предпоставки да приключи в много кратък срок – делото не е с висока фактическа и правна сложност, извършителят е бил известен още от момента на образуване на производството, свидетелите в по-голямата си част са служители на МВР, което улеснява установяването и призоваването им, заключенията по назначените експертизи са изготвени в определените срокове. Досъдебното производство е връщано от прокурора на разследващите органи5 пъти за допълнително разследване и за изпълнение на вече дадени, но неизпълнeни задължителни указания.

Въззивната инстанция приема, че въпросното дело в първоинстанционния съд е проведено от незаконен състав и го връща за ново разглеждане от друг състав, което на практика е допринесло за удължаване на общата продължителност на производството с близо 4 г. Пред новия съдебен състав делото е продължило 4 г., 9 месеца и 16 дни, като са проведени общо 18 открити съдебни заседания. През март 2015 г. то е започнало отначало заради смяна на съдебен заседател и спазване на принципа за неизменност на съдебния състав, което е удължило производството с още 3 г. и 7 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *