Парламентът прие ревизирания доклад за въоръжените сили

Парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. 106 народни представители гласуваха „за“, 61 бяха против, а 22-ма се въздържаха.  Докладът беше одобрен от Министерския съвет в края на миналия месец. Две седмици по-късно Комисията по отбрана също го прие, а на 21 септември депутатите само го обсъдиха в пленарната зала. Първият вид на доклада беше приет от служебното правителство през април. В него беше записано, че българските въоръжени сили само частично могат да изпълняват задачите си.

Малко след встъпването си в длъжност министърът на отбраната Красимир Каракачанов обеща, че ще промени документа, тъй като „нямаме право с подобен доклад да внасяме смут в армията или съмнение в обществото“.

 

Основният извод в доклада е, че българските въоръжени сили вече са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

 

В доклада пише още, че задачите на въоръжените сили се осъществят „с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника“.

 

Предвиждат се и мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но липсва конкретика. Като друг приоритет е записано и изпълнението на  трите приоритета за модернизацията на армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *