Парламентът избра квотата си във ВСС по предварителни договорки

Парламентът гласува политическата си квота във ВСС, която се състои от 11 души. В съдийската квота влизат Боян Магдалинчев (ГЕРБ), Вероника Имова(ГЕРБ), Боян Новански(ОП), Даниела Марчева(БСП), Драгомир Кояджиков(БСП) и Стефан Гроздев(ДПС) .  В Прокурорската колегия са Гергана Мутафова(ГЕРБ), Калина Чапкънова(ГЕРБ), Пламена Апостолова (ДПС), Йордан Стоев (ОП)и Светлана Бошнакова(БСП).

Народното събрание избра днес членовете на следващия състав на съвета. Мандатът на сегашния приключва на 3 октомври.

Попълването на състава на Висшия съдебен съвет мина точно по схемата, която се появи преди няколко месеца в медиите. ГЕРБ получи четири места, БСП – три, а ДПС и „Обединени патриоти“ по две.

За първи път парламентът избира членове на съвета с квалифицирано мнозинство. Ето как бяха разпределени гласовете за кандидатите по колегии:

Съдийска колегия

Боян Магдалинчев – 219 гласували, 213/0/6

Боян Новански – 211 гласували, 200/0/11

Вероника Имова – 228 гласували, 227/0/1

Даниела Марчева – 226 гласували, 226/0/0

Драгомир Кояджиков – 229 гласували, 228/1/0

Стефан Гроздев – 216 гласували, 198/4/14

Прокурорска колегия

Гергана Мутафова – 225 гласували, 222/0/3

Йордан Стоев – 214 гласували, 184/7/23

Калина Чапкънова – 212 гласували, 209/0/3

Пламена Апостолова – 212 гласували, 191/5/16

Светлана Бошнакова – 225 гласували, 224/0/1

В началото бе представен докладът на правната комисия от изслушването на номинираните, а после вносителите накратко представиха кандидатите.

Крум Зарков (БСП) заяви, че една политическа сила има мнозинство в парламента не ѝ дава право да има най-много избрани във ВСС и призова депутатите да посочат онези, които са се представили най-убедително. И изрази мнение, че всички кандидати са се представили успешно. Според него приказките за квотно разпределение в новия състав на съвета са нелогични. Обяви, че формално е била спазена процедурата, с изключение на сроковете, които били отложени във времето заради отпускарския месец август.

По думите му обаче, щеше да бъде по-добре, ако броят на кандидатите е по-голям, защото сега у хората оставало усещането за договорки, най-малкото защото „числата излизат“. Според него малкият брой кандидати поставя под риск цялата процедура, защото може да не се запълни цялата парламентарна квота от 11 души. А ако един не бъде избран, новият ВСС не може да се конституира, смята Зарков и добави, че това на свой ред ще доведе до конституционна и съдебна криза.

Като пропуск посочи липсата на дискусия по концепциите на кандидатите, а там номинираните поставяли едни и същи проблеми, като на първо място била темата за независимостта на съдебната система и на отделния магистрат и как да се удържа на натиска. Добави, че кандидатите дават сходни идеи за справяне с този натиск, но никой не казва откъде идва той. А идва, по думите му, от политически, икономически и други кръгове.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че проведената дискусия по качествата им не е била достатъчна, концепциите им не са обсъдени в дълбочина,а  членовете на правната комисия са проявили незаинтересованост към цялата процедура, на практика само са присъствали, като дори това е било излишно с оглед предопределеността на избора.

Марешки заяви, че за „Воля“ са неприемливи две кандидатури – тази на следователката Пламена Апостолова и на прокурора Йордан Стоев.

Първата, защото тя не е отговорила на въпросите на неправителствена организация за произхода на средствата, които е обявила в имуществената си декларация, а те са много. Марешки обяви, че Пламена Апостолова е в роднински връзки с шефа на софийския офис на комисията по конфискация Георги Апостолов. Нали всички сме равни, заключи Марешки. Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ са предложили „професионалисти в съдебната система“. Добави, че поне от това, което знае, срещу нито един от кандидатите няма дисциплинарно производство, всички имат над 15 години стаж в съдебната система (има адвокати, които не са работили в системата – б.а.), всеки един притежава необходимите професионални качества, за да стане член на съвета.

Цветанов напомни, че за първи път парламентът избира кадровици с квалифицирано мнозинство, което е в резултат на конституционни промени, приети в края на 2015 г. от 43-то Народно събрание. Той заяви, че когато то е започвало работа, нито един депутат не е вярвал, че може да се стигне дотам. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ благодари на онова мнозинство, „което даде импулс за всичко това, което се правеше от всички министри на правосъдието през години“. Това мнозинство дало възможност НС да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия и Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *