Парламент без юристи и министри без контрол

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

иглика коментарДали липсата на блиц контрол или липсата на юристи ще се окаже големият проблем на този парламент е въпрос, чийто отговор и в двата случая е да.

Скандалът, който депутатите от ДПС и БСП спретнаха на ГЕРБ и Патриотите заради набързо приетия правилник на НС, от който отпада блиц контрола е основателен, защото на практика управляващите лишиха опозицията от възможността да препитва всяка първа сряда на месеца премиерът и министрите. Без въпросите да им са минали през цедката на председателя на НС и без отговорите да са подготвени от администрацията.

Идеята за бързите въпроси и отговори бе реализирана по време на мандата на 42-то НС и кабинетът „Орешарски“ редовно беше подлаган на него. Тази форма на общуване между изпълнителната и законодателната власт остана и в 43-то НС, но в интерес на истината премиерът Борисов пропускаше да идва за този тип контрол, както и част от министрите му. В качеството си на председател на парламента Цецка Цачева отменяше няколко пъти блиц контрола с мотива, че кабинетът е зает. В този смисъл бе очаквано количествените отсъствия да се превърнат в качествени изменения в правилника и едно толкова „смущаващо“ безконтролно задаване на въпроси да отпадне. Затова пък остава парламентарния контрол, който ще продължи да е всеки петък и ще бъде старателно обгрижван, както от шефовете на НС, така и от администрацията. Това означава, че министрите ще отговарят по-малко време и няма да се отчитат такива цифри, каквито оповести в края си 43-то НС. За малко повече от две години министрите от „Борисов-2“ са отговаряли в продължение на 293 часа, което сигурно им се е видяло много.

Другият основен проблем на това Народно събрание е липсата на достатъчно юристи. Тя е очевидна. Общо 27 са депутатите с юридическо образование и сред тях е Делян Пеевски, който няма навика да идва на работа, което означава, че реално този парламент разполага с 26 юристи. Те стигат за попълване на състава на правната комисия, но въпросът е дали ще стигнат да контролират всички законопроекти, които влизат от изпълнителната власт в парламента за гласуване. Да не забравяме, че народните представители имат право на законодателна инициатива, а от миналата година е в сила промяна в Закона за нормативните актове, която задължава, както министерствата , така и депутатите да пишат освен мотиви и оценка на въздействие на всеки проектозакон. Дейност, която е непозната територия за икономисти и инженери, каквито преобладават в този парламент.

Липсата на юристи трудно ще бъде попълнена и от постоянните сътрудници, които могат да с назначават в парламентарните групи. Според приетия правилник те трябва да са в съотношение 1 към 10. Т. е на всеки 10 депутата по един сътрудник, което означава, че „Воля“ ще има един. Патриотите, които се явяват партньори в управлението -трима. Трудно може да се разчита и на допълнителните средства, които се дават към заплатите на всеки депутат за експерти, защото е практика тези средства да отиват в касата на съответната парламентарна група и да се разпределят за партийни мероприятия и издръжка на апарата.

Очакванията към този правилник бяха, че ще се създаде постоянен орган по законодателството, който ще компенсира липсата на достатъчно юристи. В новия устройствен правилник действително е записано, че това би могло да се случи. Според правилата председателят на Народното събрание може да създаде Консултативен съвет по законодателството като в неговите заседания има възможност да участват представители на юридически лица с нестопанска цел. Въпросът е дали създаването на този съвет ще се осъществи или този парламент ще реши да ползва услугите на адвокатски кантори. Нещо, което вече сме наблюдавали в работата на парламентите от 1990 г. насам. И което се нарича нерегламентиран лобизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *