Осъдените няма да имат право да искат предсрочно освобождаване

Парламентът отне правото на осъдените престъпници да искат сами предсрочно освобождаване от затвора.

Промяната в Наказателно-процесуалния кодекс беше предложена от БСП и изненадващо подкрепена от ГЕРБ на първо четене.   Правото на затворниците сами да искат освобождаване от затвора за добро поведение след определен срок бе записано в НПК в последните дни на миналия мандат на парламента.

Мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.

Няколко месеца по-късно от новото право се възползваха някои от членовете на бандата за отвличания „Наглите“. Ивайло Евтимов – Йожи и Любомир Димитров – Гребеца бяха освободени от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийски градски съд. След протест на прокуратурата обаче те останаха зад решетките.

„Промените очевидно не дадоха необходимия ефект. Предвиждането на правото на всеки осъден да може да иска освобождаване при изтичане на определен срок даде възможност на лица с тежки престъпления като отвличания да искат излизане от съда“, каза соцдепутатът Филип Попов по време на дебатите.

Колегата му Иван Иванов попита управляващите как ще застанат пред своите избиратели и ще им обяснят защо са дали възможност на престъпници да бъдат предсрочно освободени.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отвърна, че и преди това е можело да има искания за предсрочно освобождаване на престъпниците.

„Но осъденото лице нямаше възможност да направи искането от свое име. Имаше много жалби и към съда, и към правна комисия, че това лице е с отнети права, че зависи от една комисия, която никой не знае как действа“, обясни той.  Данаилов припомни, че в крайна сметка съдът е този, който взима крайното решение.

След това обаче шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов изненадващо обяви, че партията ще подкрепи на първо четене искането на социалистите. Той поиска преди второто гласуване широк дебат с политици и експерти, които да помогнат за окончателното решение да депутатите.

С изменения в НПК депутатите подкрепиха и предложението на правосъдното министерство делата за корупция по висшите етажи на властта вече да се гледат в Специализирания наказателен съд, а не в СГС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *