Огнян Герджиков оглави Съвета по законодателство към НС

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че номинира проф. Огнян Герджиков за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента.

Консултативният съвет по законодателството ще подпомага законодателната дейност на 44-то Народното събрание, съобщава се на сайта на институцията.

Неговите становища ще имат препоръчителен характер и ще се отнасят за законопроекти, приети от парламента на първо четене. Становища ще се изготвят по предложение на председателя на Народното събрание или на председател на водещата комисия по съответния законопроект.

Председателят на парламента подчерта, че нуждата от консултативен съвет е очевидна и този орган ще бъде от помощ на народните представители.

Предложих кандидатурата на проф. Огнян Герджиков за председател на съвета, тъй като той е бил прeдседател на 39-тото Народно събрание, когато е функционирал такъв съвет, обясни Главчев. Неговата кандидатура е обсъдена със заместник-председателите на Народното събрание.

Останалите членове на съвета, които ще бъдат утвърдени от ръководството на Народното събрание, ще бъдат предложени от Огнян Герджиков.

Над 20 изтъкнати юристи, повечето представители на академичната общност, са включени в проекта за състав на Консултативния съвет по законодателството на Народното събрание.

Сред поканените да участват в работата на консултативния орган са проф. Анелия Мингова, проф. Валери Димитров, адвокат Даниела Доковска, проф. Ангел Калайджиев, Екатерина Матеева, проф. Сашо Пенов и др. За заместник-председател е поканен проф. Васил Мръчков, който е първият председател на такъв консултативен съвет.

Стремежът ми е да предложа максимално експертен състав на съвета и да няма внушения, че има силно политизирани лица, отбеляза Огнян Герджиков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *