Обществен дебат за легализация на продукти от канабис

Все повече млади хора посягат към употреба, която преминава към злоупотреба с канабис и амфетамини, както и комбинирането им с алкохол. Това каза пред БНР доц. Соня Тотева – психиатър и нарколог, председател на Българската асоциация за профилактика на наркоманиите. По думите й са много малко местата за лечение на младите хора със зависимости. Тя посочи, че много хора са на мнение, че ако се легализира употребата на вещества, които се съдържат в канабиса, положението ще стане безконтролно. Доц. Тотева обаче е на мнение, че е дошло време да се помисли в посока на легализацията на тези вещества за медицински цели.

Специалистът разказа, че преди 3 години е била на заседание на Комисията за борба с криминални прояви във връзка с употреба на наркотични вещества, където са представени доклади и научни доказателства за безспорното облекчаване на негативните ефекти от химиотерапия, болкови синдроми при СПИН, както и при множествена склероза. „Аз бях негативно настроена към употребата на марихуана за тези цели, но след като се срещнах с колеги, изслушах научни доказателства, дискутирахме в тази група, си промених мнението“, каза тя.

От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия поискаха с писмо до министъра на здравеопазването маслото от канабис да бъде разрешено за употребас за най-тежките форми на епилепсия. 

Желяз Турлаков от Терапевтична общност „Ново начало“ също изказа мнение по темата:

„Ако застане официално фармацевтична компания или производител, който спази всички стъпки – с нужните клинични проучвания, доказателства и се докаже безусловно, че има ефект от прилагането на подобен продукт, аз съм съгласен. Това трябва да бъде лекарствено средство, което да бъде подложено на някакъв контролиращ принцип. Аз познавам повечето от организациите, които се застъпват зад тази идея за легализация. Зад това всъщност стои идеята те да култивират, произвеждат и извличат масло от марихуана, което всъщност им дава възможност да го представят и като хранителна добавка, без това да се контролира. В крайна сметка за мен организациите, които се застъпват за подобен тип промяна, не са организации от болни хора, нито от лекари, а са организации, които целят постигане на легализация на самата употреба – това стои зад тези идеи“.

Според Турлаков трябва да се търси обществен дебат по тази тема, защото проблемът със зависимите е голям.

„Пуснем ли веднъж духа от бутилката, отворим ли кутията на Пандора, оттам нататък става трудно затварянето“, каза в заключение Желяз Турлаков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.