Никой не ни кара да правим насила жертви

Автор: Николай Слатински, фейсбук

Случайно, превключвайки каналите, попаднах на една много показателна кратка история:
Наша журналистка, отишла чак в Холивуд за целта, пита носителката на „Оскар“ как може да се измерят жертвите, които й са се наложили да направи, за да спечели тази награда – изключително негативен акцент във въпроса.
Актрисата отговаря, че не мисли за жертвите, а за удовлетворението от направеното, от постигнатото, от резултата, от успеха – изключително позитивен акцент в отговора.

Ето тук сме целите ние, всичките ние, сегашните българи – като възглед за живота, като оценка на това, което правим. Мислим за жертвите, които ни се налага да направим. Ама нали никой не ни кара насила да ги правим! Ако това е нашият Избор, нашата Цел, нашата Мечта, нашето Призвание, то единственото, което е важно е дали и доколко сме ги постигнали, дали и колко радост и удовлетворение са ни донесли! А жертвите – те са онова, без което не може, което е в тихата, невидимата, интимната, личната част от живота ни.

Много показателна кратка история! Тя показа сблъсъка и несъвместимостта на два подхода към Главното. Единият е да живееш с мисълта, че не си се родил само, за да станеш после тор, да се превърнеш пръст, да бъдеш консумиращо и отделящо същество, а и да постигнеш нещо, да осъществиш своето призвание или поне да оставиш някаква следа когато вече няма да те има.
А другият е да смяташ, че щом правиш жертви, то трябва да бъдеш компенсиран подходящо за тях, иначе не си е струвало и не си струва да ги правиш. И ако ти се стори, че няма да бъдеш компенсиран както трябва за направените жертви, просто не намираш смисъл да правиш тези жертви. А си живееш живота както ти падне. И всъщност си го живуркаш в сегашно продължително време…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *