Нагло и опасно е да дърпаме Брюксел за опашката

Заплахите на Европейската комисия за извънреден доклад за България не са коректни, защото разпространяват слухове в обществото, а всяка институция трябва да се придържа към дадените й правомощия. Така министърът на външните работи Николай Младенов остро скастри официален Брюксел заради съмненията му в хода на съдебната реформа, подхранени от избора на Венета Марковска за конституционен съдия.

Дори и да се абстрахираме от липсата на каквато и да е дипломатичност в изявлението на първия ни дипломат, пак остава усещането, че в негово лице управляващите се озъбват не на когото трябва и това надали ще бъде подминато със снизходителни усмивки. Още повече, че в изявленията на министри от кабинета отново има очеваден разнобой, който показва, че грешката е в София, а не в Брюксел. „България е оазис на организираната престъпност”, заключи в четвъртък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и така недвусмислено опроверга убеждението на Николай Младенов, че до края на годината България ще отбележи сериозен напредък в съдебната система.

Всъщност, мониторинга в областта на правосъдието и вътрешния ред закономерно би могъл да станат вечен, ако Брюксел и в частност Европейската комисия се вслушват дори само в периодичните убийствени критики на вицепремиера Цветанов към съдебната система. Защото признанието му, че сме оазис на организираната престъпност върви с поредното обобщение, този път породено от оправдателната присъда срещу Марио Николов:„Това е България, това е политическата класа, това е срастването на лица, които злоупотребят с финансовите средства както на българския, така и на европейския данъкоплатец, но когато имат политическата подкрепа, когато са финансирали политическа партия, темата е много неприятна и точно затова те бягат от отговори на тези въпроси".

Това е положението в България през очите на управляващите, които иначе са убедени, че правят чудеса, каквито никой не е сътворявал през последните 20 години. И които буквално инатливо не искат да се съобразят с факта, че от години българските граждани оценяват управлението на страната през очите на Брюксел и с критериите на европейските институции. Тази обществена нагласа като че ли най-точно бе обобщена от депутатът от левицата Янаки Стоилов.

Като че ли управляващите особено подценяват факта, че българските граждани и европейските институции искат едно и също – да се прилагат най-високите стандарти при оценяване на професионалните качества и почтеността на кандидатите за  длъжности в институции като Конституционния съд и Висшия съдебен съвет, коментира Стоилов.

И понеже, междувременно, мнозинството в парламента се опита да замете под миндера критиките към избора на Венета Марковска, Стоилов с основание прогнозира, че проблемите около този казус ще се задълбочават.

Ако разширим хоризонта на тази прогнозата, бихме могли да предвещаем, че като цяло ще се задълбочават проблемите в диалога между София и Брюксел за състоянието на правосъдната система, борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, готовността ни за членство в Шенген. Решението на всички тези проблеми може да бъде намерено само в България и със сигурност не минава през дърпането на Брюксел за опашката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *