Москов като лошия дядо Коледа

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

Тези дни Петър Москов влезе в ролята на лошия Дядо Коледа и реши да отмени единственото си социално решение в здравната реформа. Преди година здравният министър въведе таван при доплащането на лекарства от пациентите, а към днешна дата официално се отказва от него. В публикуваните промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране на цените на лекарствените продукти здравното министерство е записало, че няма да се доплащат до 60% от цената на лекарствата. И така за пореден път показва, че правните норми у нас са в пълно нарушение с духа на правото – те не се изработват след анализи, а след тежък политически махмурлук, и затова се нуждаят от постоянни корекции.

Само преди година решението за таван на доплащането беше анонсирано от здравния министър като действие с „огромен социален ефект и изключително отражение върху населението“. На Москов толкова му хареса тази формулировка, че си я записа в мотивите към наредбата.

Само че в уравнението на тази социална инициатива не беше изчислен интересът на фармацевтичния бизнес, който, ако отговори на новите изисквания, имаше два избора. Или да спре част от производството си, или да фалира, като продава медикаменти под себестойността им. Поради тази пропусната причина Москов „хвърли“ доброволно в коша една от малкото си социални идеи за реформи. Там, където съдът хвърли и идеите му за пръстовите отпечатъци и разделянето на здравната помощ на два пакета.

Ако тази наредба се беше задействала, пациентите щяха да се радват на евтините лекарства съвсем за кратко – преди окончателно те да изчезнат от аптеките. Така както изчезна през 2015 г. ривотрилът, когато държавата задължи аптеките да го продават на по-ниска цена, отколкото струва производството му. Тогава, вместо да изпише вежди, държавата извади очи и принуди болните да си пазаруват медикамента от Сърбия и Гърция, както и да се търсят зелени рецепти там. Разви се и черен пазар, на който антиконвулсивното и успокоително хапче върви по 1,50 лв. парчето. В тази позиция са и други лекарства, на които държавата „регулира“ цените по този не особено умен начин.

След като стана ясно и на практика, че моделът да караш бизнеса да произвежда лекарства под себестойността, не работи, е повече от странно защо здравното министерство ще продължава да прави експерименти и през 2017-а. Очевидно е, че аптеките не са благотворителни дружества и категорично няма да продават на пациентите лекарство за 20 лева, което всъщност струва 50. Ясна за министерството е и позицията на пациентските организации, че не може хем потребителите да плащат по-малко, хем здравната каса да не поема разликата, хем производителите да работят на загуба.

Със сигурност производителите недвусмислено са подсказали на Москов какви ще са последиците за над 251 фирми, ако наредбата не бъде отменена, и той се изметна. Както се казва, по-добре късно, отколкото никога. Но пък отстъплението му е изцяло за сметка на пациентите. От мотивите за промяната на наредбата излиза, че с оглед на интересите на бизнеса трябва да отменим интересите на пациентите.

Най-забележително в тази предколедна история „няма да ти дам подаръка“ е, че всъщност доброто, което Москов е искал да направи, не се е състояло. Злощастната наредба не е имала никакъв живот. Приета е, отразена е от медиите, но не е прилагана. Отлагана е във времето и когато е трябвало да започне да действа, е отменена.

Явно това нормативно недоразумение е трябвало да играе ролята на моркова в здравната реформа на Москов. От една страна, е тоягата – листите с чакащите пациенти, скандалите с фонда за лечение на деца в чужбина, недофинансираната система и пръстовите отпечатъци. От друга страна, е морковът – евтините лекарства.

Възможните отговори защо се случват такива неща у нас, са два – от популизъм и от глупост. Разумната управленска мисъл се появява само понякога – когато ножът опре до кокала на управляващите и заплаши властта им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *