Маями-рай за туристите

Автор: Данаил Алеков, сп. Икономист

author (1)-2

Вторият най-голям град в Югоизточните щати привлича туристи през цялата година заради тропическия си климат. Градът предлага разнообразие от плажове, паркове, заливи, пристанища за яхти и плавателни канали. Маями е и столицата на латиноамериканците в САЩ, което намира отражение в начина на живот с много забавления и топли емоции.

Маями-Даунтаун

Пристигам в т.нар. Даунтаун – бизнес центъра на града, който оформя прочутия скайлайн на Маями, използван като фон в повечето снимки и пощенски картички. Освен многобройните небостъргачи с над 200 метра височина, своето място намират тук и два красиви парка по крайбрежието. Единият е Маргарет Пейс Парк, където се провежда и известния тенис турнир от серията „Мастърс“ в Маями. Другият такъв турнир е Музеум Парк, наречен така заради Музея на изкуството „Хорхе Перес“, който се намира в парка. Музеум Парк е открит преди 40 години, по случай 200-годишнината на САЩ, а днес в него се провеждат най-големите събития в Маями, като само по време на Ултра Мюзик Фестивал, в парка се събират 50 хил. меломани от целия свят.

Венецианската пътека

Маями е известен с безгрижния си начин на живот, но за да го видите, ще трябва да се отдалечите от Даунтаун зоната. На път за Маями Бийч, минах през Венецианските острови – група от 6 изкуствени острови, разположени между града и плажната ивица. Преди повече от 100 години е построена т.нар. Венецианска пътека – мост, който свързва Маями Бийч с града, а малко след това започва изграждането на изкуствените острови по протежето на моста. Островите носят предимно италиански имена като Сан Марко, Сан Марино, Ди Лидо, Риво Алто и др. Днес са застроени с къщи и създават една доста спокойна обстановка, въпреки близостта си до големия град. Венецианската пътека е единственият начин, ако искате да се разходите с колело или пеша до Маями Бийч, защото по останалите мостове има само ленти за автомобили. Ако сте с колело или имате време за разходка, не се колебайте да стигнете до плажа по този красив панорамен път.

маями-3

Заливът Бискейн

На юг от Венецианската пътека, се намират други острови – Вирджиния Кей и Кей Бискейн, които са разположени в известния залив Бискейн. Тук се намира една от бележитите атракции в града – океанариумът, наречен Seaquarium. Построен е преди повече от 60 години и е един от най-старите в САЩ. Ежегодно, повече от половин милион посетители идват тук, за да видят изпълненията на дресираните делфини, косатки и акули. Аквариумът е един от най-важните обекти изобщо за целия окръг Маями – Дейд, като годишните приходи в хазната от него са на трето място (входът за представленията е $45). В Кей Бискейн пък се намират едни от най-скъпите къщи във Флорида, с гледка към залива. Ако се разходите, шансът да видите някое познато имение от американски филм е наистина огромен. Най-известната къща тук е имението на Франк Лопез, където е заснет филма „Белязания“.

маями-1

Маями Бийч

От другата страна на Венецианските острови е разположен Маями Бийч – отделен курортен град, кръстен така заради плажовете. Това със сигурност е най-популярното място за туристите, като много от тях дори пропускат градската зона на Маями. Тук е и най-подходящото място за нощувка, тъй като имате всичко необходимо на разположение. Градът е разделен на три част – Норт Бийч, Мид Бийч и Саут Бийч, като при моето посещение посетих единствено южната част.

Саут Бийч е най-известният квартал на Маями, заради плажовете в тази зона. Километричната пясъчна ивица е идеално място за почивка, а ако искате да я обиколите по-бързо може да си наемете колело. Пунктовете за вземане и оставяне на колела са разположени на доста места, предимно по крайбрежната алея, защото това е най-добрия начин за придвижване в района (ако не броим многобройните плавателните съдове, които обикалят между каналите).

Подобно на Маями Даунтаун, тук също не липсват огромни градски паркове, които обаче са още по-красиви заради гледките към сините води на Атлантическия океан. Най-големия парк в Маями бийч е Лумус Парк, но по-интересен за посетителите е Саун Поинт Парк. Днес това е най-южната точка на Саут Бийч, откъдето се открива гледка към целия скайлайн на Маями. До 1979 г. Федералната полиция е разполагала тук своите конюшни, но го предоставя на местната власт и плаща половината сума за преустройването на зоната.

майми-2

Оушън Драйв

Една от най-известните крайбрежни улици в света изобщо е Оушън Драйв. Тя се намира в Маями Бийч, като специалното е, че по продължението ѝ успява да събере на едно място всички най-популярни барове, ресторанти и хотели в Маями. Това е мястото, където вероятно ще прекарате най-много време от престоя ви тук. Тук ще хапнете вкусната кухня, която се предлага в многобройните ресторанти, а през нощта ще може да се отдадете на горещи латинските ритми след няколко коктейла. Хотелите на Оушън Драйв са в стил Ар деко, което придава допълнителен блясък на мястото. Луксът се допълва от известния плаж „Ники Бийч“, който е отворен през 1998 г. от Жак Пенро и е първия от поредицата „плажове за милионери“, станали популярни впоследствие по целия свят. Достъпът до него е 20$, което на фона на общите цени в Маями Бийч е напълно приемливо.

One thought on “Маями-рай за туристите

  • 12.06.2017 at 18:11
    Permalink

    Достъпът до плажа за милионери е 20 долара? Че то в БГ всички плажове са за милионери?

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *