Мая Манолова: Каним президента в НС в петък, за да има прозрачност

За да има пълна прозрачност на диалога, ръководството на парламента поканихме и г-н Плевнелиев да защити своето вето. Това заяви пред Нова телевизия депутатката от левицата и зам. – председател на парламента Мая Манолова. Тя обясни, че поканата е в отговор на искането за яснота на диалога и главно на въпроса как ще бъдат разходвани средствата от искания заем.

Манолова беше категорична, че не може да се поставя под въпрос прозрачността на разпределянето и изразходването на парите от актуализацията на бюджета, тъй като „всеки един разход ще се взема с решение на МС, който се следи детайлно от медиите и гражданските организации; освен това има парламентарен контрол и контрол от страна на гражданското общество". Социалистката, обясни още, че финансовото министерство всеки месец публикува на сайта си отчет за разходваните средства до стотинка.

Манолова обясни, че емитирането на нов дълг ще бъде използвано за буфер, за осигуряване на гъвкавост и на бюджетна стабилност. Депутатката припомни, че това се налага, защото буферите са били изхарчени от правителството на ГЕРБ и затова сега трябва да се вземат тези мерки. Манолова подчерта, че бюджетът е планиран до септември и има редица социални групи и  институции, които нямат предвидено финансиране след септември. Като пример Манолова посочи болниците, Селскостопанска академия, Агенцията по храните, хората с увреждания, работниците, които трябва да получат ваучери за храна.

Мая Манолова съобщи още, че експертната група по новите изборни правила работи усилено, така че в края на месеца да има във всички възможни варианти изборен кодекс, който да бъде основа за дебати първо в комисията по изборния кодекс и след това в пленарна зала.

Парламентът няма принос в прекъсването на мостовете между институциите, коментира още Мая Манолова. Тя посочи, че Народното събрание за пръв път е отворен за хората, както и, че за пръв път има премиер, който се среща редовно с гражданските организации непрекъснато.

"Ние започнахме с ясното съзнание, че ще работим по нов начин с гражданското общество  и гражданските организации", каза Манолова. – Не е парламентът институцията, която има принос в прекъсването на мостовете между институциите и между парламента и гражданите", категорична беше Манолова.

До думите и въпреки усилията на народните представители за провеждане разговори с  гражданите, "онези икономически и политически среди, които дърпат конците на протестите, желаят да няма никакъв разговор и диалог". В заключение Мая Манолова заяви, че "тях ги е страх от искането за водене на прозрачен диалог, който ще покаже, че парлалемнътси върши работата и се прави всичко в интерес на гражданите".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.