Лиляна Павлова: Ще искаме 2.4 млрд. евро за регионално развитие

Задачата, която сме си поставили за периода 2014 – 2020, са 2.4 милиарда евро инвестиции, за които ще преговаряме с Европейската комисия, като се надяваме до края на декември ОП „Регионално развитие” да бъде готова и разработена в детайли. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред участниците в семинара на групата на ЕНП в Комитета на регионите, който се провежда в хотел „Шератон”. Както KOMENTATOR.bg вече съобщи, темата на форума е „Големите градове – генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите”.

Инвестициите промениха облика на града, направиха София модерен европейски град, каза още министър Лиляна Павлова. По думите й, българската столица не само е доказала, че може, че е европейски град, но и достига до нива над европейските.

Семинарът бе открит от Михаел Шнайдер, председател на групата на ЕНП в Комитета на регионите. В изказването си евродепутатът също посочи, че според него, през последните години София е постигнала огромен напредък, а един от най-успешните проекти е разширяването на метрото.

В момента се провеждат преговори за бъдещето на структурните фондове, каза Шнайдер, като изтъкна, в хода на преговорите е много важно да се покажат добри практики. Според Шнайдер България се развива много положително.

София дава добър пример за близостта на европейската политика до живота на хората. С метрото свързваме модерна Европа с Антична Сердика, заяви в изказването си кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че в града са инвестирани над 2 милиарда лева по европейски програми. Според Йорданка Фандъкова София има всички достойнства, за да бъде европейска столица на културата през 2019 г. 

На семинара в хотел „Шератон” се бъдат дискутират възможностите за ефективно използване на финансовите инструменти на ЕС в подкрепа на устойчивото градско развитие, както и целите на бъдещия Европейски фонд за регионално развитие след 2014 година. Семинарът на групата на ЕНП ще завърши с приемането на политическа декларация за градското измерение на политиката на сближаване след 2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.