Красотата на Далмация

Автор: Данаил Алеков, сп. "Икономист"

author

Далматинското крайбрежие в Хърватска е едно от най-красивите в цяло Адриатическо море. Бреговата ивица е оформена от хиляди острови, които през лятото се изпълват с туристи от цял свят.

изглед-2

От Венецианската република до днес

тази част на Хърватска е силно повлияна от Венецианското културно-историческо наследство. Далмация попада в територията на Венецианската република срещу сумата от 100 хил. дукати (345,5 кг. злато), които са платени на Наполитанското кралство през 1409 г. Регионът остава във владение на могъщата търговска република близо 400 години – до 1797 г. Затова днес, особено в старите части на крайбрежните градове като Сплит и Дубровник, преобладава архитектурата в стил венецианска готика. Местните са силно вярващи, като 87% от населението на страна са католици. Хърватският език обаче се е запазил като славянски и затова от 9 век само тук започват да се провеждат католически литургии на църковнославянски език, вместо на латиница. Така, до 1962 г. Хърватия е единствената католическа страна, която има право да използва различен от латинския език. В началото езика е бил написан с буквите на първата славянска азбука – глаголица, но днес страната използва латиницата, с изключение на град Вуковар, заради хърватските сърби. Но след мащабни протести през 2013 г., са заличени всички двуезични табели и използването на кирилицата изрично се забрани със закон. Историческите събития в миналото и честите междусъседски конфликти в региона обаче нямат отражние на туризма и местните винаги ще ви приемат топло, без значение на какъв език говорите.

изглед-3

Плажове и готическа архитектура

Крайбрежието на Далмация се простира от град Задар на север до град Дубровник на юг. Районът, към който се насочих при моето посещение, беше в района от Сплит до Шибеник. В тази част, са разположени предимно малки, но много красиви и гостоприемни крайбрежни курортни градчета като Водице и Трогир. В този район се намират някои от най-красивите хърватски острови като Муртер, които предлагат на посетителите красиви плажове с тюркоазено синя вода. Ако искате да се насладите на историческото наследство от Венецианската република, може да отидете в Шибеник. Това е един от най-посещаваните градове в страната и попада в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук се намира прочутата катедрала „Свети Яков“ – най-голямото културно наследство в Хърватия от Ренесанса. Строежът ѝ продължава почти 200 години, като е завършена през 1536 г., а през вековете са правени две мащабни реставрации, последната от които през 1997 г. Готическата архитектура превръща площадът около катедралата в популярна локация за заснемане на филми, като най-популярния е Игра на Тронове. Ето защо, няма да сбъркате ако пространството около „Свети Яков“ го оприличите на градът-държава Braasov от известния сериал, защото именно тук са заснети сцените.

Национални паркове

Освен с голямата крайбрежна ивица, островите и красивите плажове, Хърватия предлага богато разнообразие от природни паркове, основно във вътрешността на страната. Има общо 8 национални парка, най-известния от които е Плитвишки езера, където ежегодно се запътват над 1 млн. туристи. В Далмация обаче също има популярни национални паркове, където може да се насладите на природните забележителности на Хърватска. Най-красивите места са в района около река Крка, която по протежението си на своите едва 73 км. минава през различни каньони и долини, като е образувала величествени водопади и многобройни водни басейни. Именно водопадите Крка са една от основните цели на туристите в региона, като популярността им през последните години расте с темповете на Плитвишките водопади. Най-живописният начин да стигнете до водопадите, е с лодка, която може да хванете от Водице или от Шибеник. От Адриатическо море, лодката се отправя под красивия мост Крка, свързващ Скардин и Шибеник, откъдето продължава към Проклянското езеро и горното течение на реката. Пътят с автомобил също е живописен, предимно заради мостовете и гледките, които се откриват от тях.

Транспорт

Сплит е най-големият град на Хърватското крайбрежие и втория по големина в страната. За да опознаване Далмация, най-добре се отправете към Сплит, а от там и към останалите части по крайбрежието. Пътищата в страната са в добро състояние и междуградския автобусен транспорт е развит. Въпреки, че е само на 900 км. от София, е по-добре ако пътувате с автомобил да минете през Загреб, което ще добави още 300 км. към пътуването. Между България и Хърватска няма директна самолетна линия, затова ако искате да спестите 10 часа на пътя, може да летите до Сплит с прекачване в Белград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *