Комдос в безтегловност

Изборът на нов състав на комисията по досиетата, известна по името на сайта си като Комдос (www.comdos.bg), постави под въпрос самото ѝ съществуване. След злополучна кандидатура за председател на 2 октомври ГЕРБ обяви, че спира процедурата по номинации за членове на комисията и започва поредица от срещи с неправителствения сектор, за да се издигне фигура с обществено влияние. Така мандатът на членовете на комисията, който изтече на 17 май, може да продължи неограничено време. Комисията се състои от 7 души, избрани от парламента на квотен принцип, и 100 души персонал. Членовете взимат по три средни за страната заплати, а за персонала възнагражденията са под средната заплата. Годишният бюджет на комисията е 3 млн. лв. и допълнително по 60 – 70 хил. за издаване на книги и филми.

Бомбата гръмна, след като ГЕРБ неочаквано предложи скандалния си депутат Антон Тодоров да я оглави. Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов застана зад него с мотива, че е „добър анализатор и има необходимата експертиза”. Кандидатурата на Тодоров, който се обяви за „пилигрим на свободата” и че детската му мечта е да рови в досиетата, срещна сериозна съпротива от опозицията и неправителствени организации. Припомнено бе, че именно Тодоров е автор на книгата „Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите”, издадена през 2013 г., в чиято анотация пише, че „авторът е описал връзките на шайката ГЕРБ с върхушката на БКП, бившата ДС, международни гангстери и онази сенчеста част от обществото, която наричаме задкулисие” и че на него не може да се разчита, защото често мени позициите си.

Президентът Радев нарече номинацията на Тодоров „позорна”, тя изненада и коалиционния партньор на ГЕРБ – „Обединени патриоти”, а БСП извади стария си законопроект за преобразуване на комисията в Национален институт по паметта. „Всъщност, ако бъде избран Тодоров, с действията си той ще направи много лесно закриването на комисията”, коментираха депутати от левицата.

БСП обяви, че няма да предлага кандидати за членове на комисията. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който бе осветен като агент Иван, е за закриването на комисията и вливането ѝ в Държавния архив, „а този ненужен разход от 3 млн. лв. да отива за по-важни неща”. Позицията му обаче не се споделя от всички негови колеги в ОП. Зам.-шефът на парламентарната група Валентин Касабов заяви пред „Икономист”, че органът трябва да съществува, защото осветява бивши доносници като бившия им съпартиец Велизар Енчев, който си позволява да дава морални оценки на колегите си. Другият зам.-председател Борис Ячев пък каза, че Патриотите ще предложат свои кандидати за шефове на комисията. От ДПС отказват да се ангажират със закриване, защото смятат, че тя трябва да съществува, докато се смята, че е необходима. Те са категорични, че ще излъчат свои кандидати за членове.

От ГЕРБ са на позиция, че Комисията трябва да остане, но смятат, че трябва да се проведе публичен дебат кой да я оглави. „В някакъв момент най-вероятно ще се обсъжда нейното преобразуване в Национален институт по паметта, членове на комисията са предлагали такъв вариант”, коментира пред „Икономист” депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според председателя на комисията Евтим Костадинов голяма част от работата е свършена, но остават и задачи като например огласяване имената на бившите агенти на ДС в приватизираните предприятия. Костадинов припомни, че той лично е предложил комисията да се преобразува в Национален институт по паметта още през 2013 г. В почти всички бивши социалистически държави функционират такива институти по паметта. Според Костадинов обаче парламентът може да реши, че комисията ще съществува до 2019 г., както направи Германия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.