Коалицията между ГЕРБ и БСП е като краставицата на Кришан

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

Темата за невъзможните коалиции между ГЕРБ и БСП стана като много популярния и у нас по времето на соца скеч за краставицата на известния румънски комик Мирча Кришан. Той играеше студент, който от целия конспект е научил темата за краставицата и каквото и да го питаха преподавателите, отговаряше, че краставицата съдържа 98% вода, а публиката се гърчеше от смях.

ГЕРБ и БСП влязоха в ролята на студента на Кришан и дори да не ги питаш, все се кълнат, че коалиция помежду им е невъзможна. Иначе този въпрос изобщо не е на дневен ред – изборите за Eвропейски парламент и местна власт са чак през 2019 г., а предсрочен парламентарен вот не се очертава на хоризонта. Борисов вече обяви, че възнамерява да управлява с „Обединени патриоти” до края на мандата. Социолозите също не са регистрирали промяна в електоралните нагласи, която да налага лидерите на двете най-големи партии да говорят за коалиции. Избирателите продължават да не подкрепят обединение помежду им. А и европредседателството не предполага същинска конфронтация.

Все пак обаче такава или поне привидност за такава трябва да има. ГЕРБ и БСП са като скачени съдове и ако изглеждат прегърнати, току-виж се появили трети играчи, които да застрашат статута им. Статут на неоспоримите големи от двете страни на фронта – власт и опозиция. И този фронт не трябва да се стопява до една тънка червена линия на картата на парламентарните условности, а да изглежда съвсем реален, като на 3D, фронт.

Така и собствените редици няма да заспят в окопите. Или да надигнат глава колаборационистите. ГЕРБ, в която има много бивши членове на БКП, прие нарочна декларация на националното си събрание, което май неслучайно в партията наричат „конгрес”, че няма да влизат в коалиционно правителство с БСП, която е наследница на БКП. Това, разбира се, не означава, че на следващия „конгрес” ГЕРБ няма да реши съвсем обратното.

БСП от своя страна не спира да говори, че ГЕРБ са ги канили да управляват, и дава примери с Деница Златева, която Борисов поиска да остане министър по европредседателството, а Корнелия Нинова да оглави парламента, но те гордо са отказали. След всяка заявка на ГЕРБ, че не искат общо управление, от левицата току се обади някой – я Кирил Добрев, я Антон Кутев, че ще дойде време, когато партията на Борисов ще ги моли да управляват заедно, но те няма да приемат. Едва ли ще стане точно така, защото, както е известно, в БСП има влиятелно лоби, което наистина иска да управлява с ГЕРБ. То е толкова силно, че се наложи Корнелия Нинова да му размаха пръст на заседанието на 49-ия партиен конгрес преди месец.

Иначе никоя нормална партия в Европа не говори за широки коалиции преди избори, защото това по правило смъква резултата. Разграничението между партиите е по политики и те държат това да се подчертава. А когато се стигне до коалиции, първо се търси съюз с политически структури, които споделят близки виждания. Когато не може да се състави правителство или то няма да е стабилно, а нови избори са безсмислени, се стига до голяма коалиция между леви и десни, както отново постъпва сега канцлерът Ангела Меркел. След като получи прегръдка за кураж от Борисов, Меркел влезе в преговори със социалдемократите и християндемократите за общо управление. А щом Меркел може с левите, защо Борисов да не може някой ден със Столетницата? Нали в политиката няма вечни врагове и вечни приятели, има вечни интереси. Особено когато краставицата е 98% вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *