КНСБ: Заплатите да се вдигнат с 20%

Швачките в Румъния вземат с 40% повече от българските, макар че работят за едни и същи брандове. Това заяви в интервю за Би Ти Ви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Статистиката показва, че през миналата година има 10% вдигане на заплатите, което показва, че част от работодателите вече разбират тази необходимост“, коментира той. По думите му към момента в Румъния и Сърбия средната заплата е с около една трета по-висока от българската, Македония е с над 15% напред и само Албания е зад България по доходи на Балканите.

Димитров отбеляза, че миналата година фирмите са спечелили 15 млрд. лв. и ако инвестират 20% от тях в кадрите си, служителите биха получили средно по 100 лв. отгоре.

Според него лансираното от вицепремиера Валери Симеонов премахване на добавката за стаж е „претоплена манджа“, чието евентуално приемане е изключително опасно, защото би премахнало единствения останал автоматичен механизъм за вдигане на доходите. Такъв тип бонуси има в големи компании в ред западни страни, посочи лидерът на КНСБ.

„Предпочитате да Ви оперира млад студент, който сега е завършил или професор с 25-30 г. стаж? Няма как да знаеш всичко, когато си завършил вчера. За младите трябва да има други бонуси“, заяви Пламен Димитров в отговор на довода, че не винаги тези с повече стаж са по-добри специалисти.

В тази връзка президентът на КНСБ отново се обяви за минимална заплата от 700 лв. за висшистите, които работят по специалността си.

 

Миналата седмица КНСБ обяви, че е готов с разчети, според които заплатите могат да се увеличат с до 120 лв. годишно без правителството да прибягва до подобряване на събираемостта на приходите и без да реформира енергетиката като се разчита само на растежа на икономиката с по 4-5%, генериран от фирмите.

 

Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, обяви Димитров на семинар за журналисти. От тази сума почти 920 млн. лв. са за заплати. Още 472 млн. лв. са капиталовите разходи и допълнителните плащания от бюджета, по сметките на Димитров.

 

Президентът на КНСБ цитира данни, според които за 17 години 906 хиляди българи за заминали в чужбина без перспектива за връщане. Според него 1000 евро заплата извън София би върнала у нас много от хората, които в Германия в момента получават двойно повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *