КНСБ иска 1700 средна заплата

120 лева годишно увеличение на работната заплата във всички сектори поискаха от КНСБ. По думите на президента на синдиката Пламен Димитров, покачването на доходите е безалтернативно и в икономиката има достатъчен резерв за това. Според него в рамките на няколко години минималната работна заплата трябва да стане 800 лева, а средното възнаграждение за страната 1700 лева.

„Всяка година може да расте всяка заплата в България с доброто разпределяне на произведеното и с грижа на държавата за тези, на които плаща. Няма как иначе да бъде конкурентна на този пазар на труда, където бизнесът вече е принуден да увеличава заплатата“, обясни Пламен Димитров.

По негови думи не трябва да бъдат увеличени само учителските възнаграждения, а и на всички останали, наети от държавата.

Според Пламен Димитров минималната работна заплата също трябва да расте, при това с изпреварващи темпове. „Поне 50-60 лева трябва да бъдат добавени от 1 януари следващата година. Нашата цел е да настояваме и да се борим за 1700 лева средна работна заплата през 2022 г. и 800 лева минимално възнаграждение“, посочи той.

КНСБ провежда конгрес утре и средните доходи ще бъде една от основните точки в изказванията на лидерите й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *