Кметовете се изгубиха в обществените поръчки

Новината, че Румъния може да връша 400 милиона евро на Европейската комисия, едва ли изненадва някого. Още на 3 август Брюксел предупреди Букурещ, че страната има огромни проблеми с обществените поръчки (ОП), сключени преди октомври 2011 г. Като се прибави и политическата конюнктура там, ситуацията на север от нас си изглежда напълно нормална -първо спрени европари, а после и връщане.
Изненаданите в тази ситуация обаче  може да се окаже, че сме ние. У нас политическата ситуация не предвещава преврати, нито пък грандиозни скандали. Но затова пък България бе предупредена още на 18 юли, че има проблеми, каквито и Румъния,  с обществените си поръчки. Оттогава досега нищо съществено не се случва.  Без да броим, разбира се,   новините за финансови корекции, които  по размер надхвърлят годишните бюджети на общините. Както и предупрежденията, че от следващия програмен период може да няма финансиране поради нарушаване на процедурите. (У нас статистиката сочи, че 76% от обществените поръчки са напълно опорочени).
Вместо да оправят процедурите си да ги направят прозрачни, както и да спазват принципа на равнопоставеност,  както е в общностното законодателството, нашите кметове, които са и най-големи възложители на обществени поръчки, продължават смело да грешат и да се ослушват.  И  да се губят в дебрите на закона. Предполага се, че го правят не от  липса на достатъчно интелигентност, а защото на ОП традиционно  се гледа като източник на бързо и лесно забогатяване по системата на комисионните. Върху общинските ръководства забележително липсва и  натиск за промяна от страна на партиите, защото е ясно, че  част от финансирането на централите идва по  линията на  комисионни от поръчки.
За да не се стига до конфузни ситуации, в които Брюксел да  принуждава страната ни да спазва общите правила като спира пари заради нарушени принципи е наложително кметовете да спрат да се ослушват. И да се постараят да направят процеса на възлагане, провеждане и контрол на обществените поръчки достатъчно прозрачен. Ако не го направят ще загубят те, бизнеса и  ние, редовите данъкоплатци.


 

Кметовете се изгубиха в обществените поръчки

Новината, че Румъния може да връща 400 милиона евро на Европейската комисия, едва ли изненадва някого. Още на 3 август Брюксел предупреди Букурещ, че страната има огромни проблеми с обществените поръчки (ОП), сключени преди октомври 2011 г. Като се прибави и политическата конюнктура там, ситуацията на север от нас изглежда напълно нормална и предвидима – първо спрени европари, а после и връщане.
Изненаданите в тази ситуация обаче може да се окаже, че сме ние. У нас политическата ситуация не предвещава преврати, нито пък грандиозни скандали. Но затова пък България бе предупредена още на 18 юли, че има проблеми, каквито и Румъния,  с обществените си поръчки. Оттогава досега нищо съществено не се случва.  Без да броим, разбира се, новините за финансови корекции, които по размер надхвърлят годишните бюджети на общините. Както и предупрежденията, че от следващия програмен период може да няма финансиране, поради нарушаване на процедурите. (У нас статистиката сочи, че 76% от обществените поръчки са напълно опорочени).
Вместо да оправят процедурите си и да ги направят прозрачни, както и да спазват принципа на равнопоставеност,  както е в общностното законодателството, нашите кметове, които са и най-големи възложители на обществени поръчки, продължават смело да грешат и да се ослушват. И  да се губят в дебрите на закона. Предполага се, че го правят не от липса на достатъчно интелигентност, а защото на ОП традиционно  се гледа като източник на бързо и лесно забогатяване по системата на комисионните. Върху общинските ръководства забележително липсва и натиск за промяна от страна на партиите, защото е ясно, че част от финансирането на централите идва по линията на  комисионни от поръчки.
За да не се стига до конфузни ситуации, в които Брюксел да принуждава страната ни да спазва общите правила, като спира пари заради нарушени принципи, е наложително кметовете да спрат да се ослушват. И да се постараят да направят процеса на възлагане, провеждане и контрол на обществените поръчки достатъчно прозрачен. Ако не го направят, ще загубят те, бизнеса и ние – редовите данъкоплатци.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *