Ким Чен-ун готов да изстрелва ракети към о-в Гуам

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е получил от военното си командване доклад с готов план за изстрелването на ракети към о-в Гуам, който е американска територия, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на информация от държавната информационна агенция на КНДР.

В информацията се казва и, че лидерът на изолираната азиатска страна

ще изчака и ще наблюдава действията на САЩ преди да вземе решение

да открие огън по о-в Гуам. Но агенция КТЦА подчертава, че лидерът на Северна Корея наредил на армията да бъде в постоянна готовност за стрелба, ако той вземе такова решение.

Ким Чен-ун, който инспектира командването на армията си в понеделник, дълго време е разглеждал плана за удар по американската територия и го е обсъдил с офицерите си. „Той каза, че ако янките продължат да изпълняват изключително опасните си безразсъдни действия на Корейския полуостров и в околностите му, тествайки самоизолацията на КНДР, Ким Чен-ун ще вземе важно решение“, информира още агенцията.

„Съединените щати, които първи разположиха близо до нас голямо количество стратегически ядрени сили, първи трябва да вземат правилното решение и да покажат с действия дали искат да се намали напрежението на Корейския полуостров и да се предотврати опасен военен сблъсък“, посочва КЦТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *