КЕВР обсъжда поскъпването на тока и водата

Поскъпването на топлоенергията и тока от 7 април ще се обсъжда днес в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Предлага се скок между 18 и 37 на сто за отделните топлофикации в страната, като за София то ще е 23 %. Освен топлоенергията, с 1 % се увеличава и токът. Промяната се налага заради поскъпналия газ. Преди началото на заседанието, пред КЕВР се очаква протест на софиянци срещу предстоящото поскъпване.

Според председателя на Асоциацията на топлофикациитеКремен Георгиев увеличаването на топлоенергията може да бъде с около 6 на сто по-малко, ако токът скочи не с процент, а с 3 на сто:

Не всички производители държат цените им да са високи, защото сме пазарна икономика, не гоним печалба от това, защото тази енергия става непродаваема. Когато цената на газта вървеше надолу, заедно, с един и същи процент, се намаляваха цените на топлинната и електрическата енергия. В момента има дисбаланс – топлинната много, електрическата малко.

Кремен Георгиев каза още, че, след планираното поскъпване на парното и топлата вода, цените ще се доближат до най-високите им стойности от предишните години.

От своя страна председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков коментира, че действията на енергийния регулатор при определянето на цените показват политическа зависимост:

Заради обявеното от регулатора повишение на цените, което стана следизборно. И второ, темата за енергийната бедност се появи отново. Енергетиката продължава да се използва за социални цели, което е грешно. Това, което виждаме в момента, е демонстрация на политическата зависимост на регулатора, отколкото на неговото безпристрастно участие като диригент на енергийния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *