Издават романа “ Pod igoto“ на шльокавица

Нова пиарска инициатива предприе издателство „Жанет 45“. Неговите шефове решиха да отбележат празника на писменността като издадат романа на Иван Вазов „Под игото“ на шльокавица. Шльокавицата е  българска реч, написана с латински букви, а много често и цифри. Този стил писне навлезе масово преди години, когато социалните мрежи завзеха пазара и макар че много хора го заклеймиха и той понамаля, все още много млади хора го употребяват, защото явно им е по-лесен от родния.

Целта на „Жанет 45“, в лицето на Божана Апостолова, не е да популяризира този тип неправилно и лишено от каквато и да е граматическа норма писане, твърдят от издателството. Идеята им е да покажат колко грешно е да заклеймяваме родната си реч, както и това че заплахата от неграмотност изобщо не е въздух под налягане – тя е реална, силно осезаема и пагубна за културата и образованието. Точно затова и 24 май е идеалният ден, в който да положим основите на една невидима, а и видима борба срещу потъпкването на кирилицата.

От издателството са избрали именно „Под игото“ защото той е най-българският роман. Този, който ни връща назад към корените и ни припомня за жертвите, които са дали и понесли нашите деди за една по-светла държава. Къде е тя, пита се във въпроса?

Книгата може да си закупите вече от всички книжарници, в които се предлагат творби, издадени от „Жанет 45“. При всяко закупено копие издателите ще дарят две други български книги, естествено не на шльокавица, на училища, библиотеки и читалища в цялата страна.

One thought on “Издават романа “ Pod igoto“ на шльокавица

 • 24.05.2017 at 6:09
  Permalink

  под игото –
  НА ШЛЬОКАВИЦА…?!
  ОТВРАТИТЕЛНО.
  ЧЕ И ДВЕ КНИЖКИ ЩЕЛИ ДА ПОДАРЯТ
  НА ТОЯ, КОЙТО СИ БИЛ КУПИЛ под игото…?!
  ЖАНЕТ чЕТРИЙСЕТ И пЕТ, СТОРИ МИ ЕДИН МИНЕТ, А-АА…?
  ….
  А туй, с двете „подарени“ книжчици много намирисва на следното:
  …я си купи една Тревна Дозичка, пък ще ти подарим подир и две черешчици!
  Ало-ооо, Прокуратурата!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *