„Икономист“: Ако адът са другите хора, България е рай!

Ако адът са другите хора, Екатерина Светулкова, 82-годишна жителка на село Баница в Северозападна България, трябва да е в рая, пише британското списание „Икономист“ в материал за страната ни, озаглавен „Ако адът са другите хора, България е рай“.

„Тук няма жива душа“, въздъхва баба Катя. Децата й живеят другаде, останали са й малцина приятели и тя не знае към кого да се обърне, ако има нужда от помощ. „Това е страшна самота“, добавя тя.

Списанието цитира прогноза на ООН, че населението на България ще намалее от 7,2 милиона до 5,2 милиона през 2050 г., което би я направило страната с най-бързо топящо се население в света (следващите девет са също в Източна Европа.
Демографската катастрофа се проявява особено силно в селата и е най-жестока в занемарения северозапад – най-бедния район в най-бедната страна в Европейския съюз  пише изданието.

България може би е най-екстремният случай на обезлюдяване в Източна Европа, отбелязва „Икономист“. Посткомунистическият преход бе особено травматичен и отлаган в тази страна. Стотици хиляди младежи се стекоха в по-богатите и по-стабилни стани в Западна Европа, а в България останаха по-възрастните и по-неквалифицираните. Правителствата произвеждаха безкрайни стратегии, за да спрат демографския спад, но напразно.

Вицепремиерът Валери Симеонов, лидер на крайнодесния Национален фронт за спасение на България, казва, че се готвят политики за привличане на работна ръка от чужбина, но това не се отнася за бежанци – той ги нарича „авантюристи“, които искат да източат благата на Европа.

Румен Радев, президентът социалист, обещава, че няма да допусне България да стане „мигрантското гето на Европа“, пише „Икономист“. Списанието коментира по този повод, че малцина обаче са бежанците, които искат да останат във враждебна страна с ниски доходи.

Оптимистите гледат към добре управляваната Естония, която загуби 17 на сто от населението си, след като се освободи от съветското господство, но напоследък се радва на нетно връщане на хора. България се справя добре в икономиката – заетостта е по-висока от всякога и държавните финанси са в добро състояние, но корупцията, бюрокрацията, лошото образование и гангстерската престъпност я петнят пред чуждите инвеститори, се чете в материалът, цитиран от БТА.

Перспективите на България сега са малко по-добри и мрачните хора в нея са го забелязали – миналия месец анкета показа, че мнозинството от българите гледат с оптимизъм за първи път от 20 години. Но в бъдеще далеч по-малко българи ще споделят това добро настроение, пише в заключение „Икономист“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *