И по-лошо ще става

Има един много стар виц, в който песимистът казал: “Е по-лошо не може да стане!“ А оптимистът отвърнал: „Ааа, може, можеее!“.
Този стар анекдот онагледява ситуацията в Украйна, която ескалира напрежението между Русия, от една страна, и САЩ заедно с благоверната Европа, от друга. Отделно в самата Украйна няма никакви изгледи, че оръжията скоро ще замлъкнат, икономиката ще излезе от колапса, а хората отново ще заживеят нормално. Напрежението и откровено враждебните действия по оста Москва-Вашингтон не са били толкова големи от годините на Студената война. И докато само преди няколко седмици анализатори и от руска, и от американска страна оптимистично заявяваха, че не може да се говори за нова Студена война, за съжаление днес вече можем да направим констатацията на оптимиста: „Може, можее…“
Жестоките санкции, с които Русия отвърна на САЩ, ЕС, Канада и още няколко страни, които обвиняват Москва за всички злини в Украйна, са най-прясното и най-практичното доказателство за това. На 7 август Москва официално забрани вноса на всякаква селскостопанска продукция от тези страни. Случайно или не, това става в разгара на земеделския сезон. САЩ, разбира се, няма да пострадат от спрения износ на месо, зеленчуци и месни продукти. Но Европа със сигурност ще. И в частност България. Гърците вече изпищяха на умряло, защото са един от най-сериозните износители на земеделска продукция в Русия. И въпросът тук не е какво ще ядат руснаците – мен лично това слабо ме интересува. Въпросът е какво ще ядат земеделските производители от Стария континент, които несъмнено ще пострадат най-много от санкциите на Москва. Лесно е да се каже, че те ще пренасочат износа си. Но къде? И огромният излишък, който ще се получи от загубата на още по-огромния руски пазар няма ли да доведе до съвсем логичен спад в цените на земеделските продукти?
Руснаците не ги мислете, моркови и ябълки те ще си внасят от азиатските борси, където гледат много по-практично на търговския процес, с по-малко замъглени от политиката погледи. А ако следващата стъпка на Путин в това надцакване със САЩ е да врътне кранчето с енергийните благини за Европа или просто да надуе неимоверно цените (пак по политически причини), то тогава нашите земеделци и да искат, няма да могат да изнасят за Русия. Защото тракторите им ще останат без нафта.
Това отлично го разбират в САЩ, разбират го и в Брюксел, но Бог високо, а Вашингтон далеко. Русия – тя пък е прекалено голяма, за да пострада прекалено сериозно. Всички несгоди в случая ще ги понесат по-скромните икономики от Източна Европа, към които, щем-нещем, се числим и ние.
И точно затова продължавам да недоумявам абсолютно идиотското делене на русофоби и русофили. То е приемливо донякъде в интернет пространството, където всеки идиот с клавиатура може да изкаже мнението си. Но е напълно неприемливо като държавна политика. Само да напомним, че малко след като „обяви война“ на Сирия, президентът на републиката заговори за засилено натовско присъствие в страната ни и за тежките бойни дежурства на изтребителите ни над Черно море заради „руската заплаха“… И забрави, апропо, че изтребителите ни са руски и летят с руско авиационно гориво, (което и без друго не достига), а не с бензин А-95.
Кога ли България ще заеме не проруска и проамериканска, а пробългарска позиция? Както правят, да речем, гърците, които също са член на НАТО и ЕС, и то доста преди нас, но си гледат преди всичко техния интерес. Какво му е принципното например да признаваш насилственото отцепване от територия на наш съсед (Косово), защото народът там се бил самоопределил, а да критикуваш друго отцепване (Крим)?
Докато България се държи като безгласна буква, гласът ни наистина няма да се чува в международните отношения. И ще страдаме от събитията в Украйна икономически. Ще страдаме и от събитията в Сирия и Афганистан (чрез натискащите ни все още нови и нови бежанци). Не се притеснявайте, драги сънародници, може и по-лошо да стане… Може, можеее!

3 коментара за “И по-лошо ще става

 • 13.08.2014 в 18:56
  Permalink

  какви ценности бе глупако има в Европа ,,,проституция ,,порно,,педераси. католици обратни.измет всякаква,,, жална ти майка ,,,ако не познаваш руската инженерна мисъл,,, Путин си опече работата ..отиде при оная Българка Дилма Русев.. и подписа за плодове от Аржентина…с Китай за Петрол..да му мислим ние.. платени драскачи ,,,четете повече …

  Отговор
 • 09.08.2014 в 1:44
  Permalink

  Дерменджиев, факта че не познаваш ценностите на демокрацията от западен тип довела до просперитета на Европа още веднага след 2-та световна война е твой проблем, интересно защо ни заблуждаваш и нас, че икономическите санкции на бензиностанцията Росия, помислила се за държава ще ни донесат проблем. Проблем за нас ако спрат петрола ням да има, нито газта, проблема ще стане веднага за тях, защото тези хора там не произвеждат даже собствената си храна и Украйна винаги е била тяхната градина за храна. Сега я губят. Явно нито и гледал нито си чел С. Говорухин, но какво да се прави, невежеството облечено с дар слово е водило винаги до катастрофи. Дар слово имаш! Също като Симов и оня Волгин, но И.бете си майката и тримата, можеш да заблудиш 100, 10000о хиляди не можеш представител на петата(руска колона у нас) А президента макар и доста неадекватен вътрешно-политически е адекватен поне по ценностна система – прозападноориентиран е поне

  Отговор
 • 08.08.2014 в 14:53
  Permalink

  За съжаление, това е неприятната истина. Ще старадаме ние, а не чичо Сам. Тъпото е, че неадекватници като Плевнята дори се радват на това.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.