Грешни пари за глупаво първенство

В опит да зарадва българските любители на футбола, българското правителство, под личния диктат на премиера Бойко Борисов, вчера гласува почти 1 милион лева, които да осигурят излъчването на футболното първенство по БНТ. Оказа се, че за здравеопазване и за майките пари няма, за нареденото българското първенство има.
Аз съм футболен запалянко от малък. Още на черно-белия телевизор баща ми ме научи да различавам синьото от червеното. На 4 години вече разпознавах Руси Гочев по мустаците и люто мразех Джони Велинов, Спас Джевизов и Стойчо Младенов. Всъщност и сега не обичам Стойчо, но заради липсата на култура, възпитание и интелигентност… Но това е друга тема.
От няколко години вече не гледам български футбол. Ако трябва да бъдат точен от деня в който мой приятел, играещ в отбор от A група ми каза резултата и развитието по минути на предстоящия им мач за купата. Един ден предварително. Този мач си го спомням единствено с един много хубав гол на Кишишев и как моят приятел излезе сам очи в очи с противниковия вратар, направи три финта, обърна се и подаде на собствения си вратар. След което публиката си тръгна двайсет минути преди края. Но и това е друга тема…
Когато ми се гледа футбол си пускам английското първенство. Да гледам Митко Бербатов как прави финтове или как Руни къса мрежите със задни ножици. В момента, ако някой ме попита, мога да му изброя повече футболисти от стартовия състав на Фулъм, отколкото на Левски. А от тия от Левски дето мога да ги изброя, май само Христо Йовов съм виждал да прави опит за задна ножица. Като млад. Ама и това е друга тема….
Та мисълта ми беше, че българското футболно първенство е в позицията за него да се карат всички български телевизии. И всяка вика: „Вземи го ти ! Не бе, вземи го ти !“. А някои хора не желаят да разберат, че телевизионните права като продукт са предмет на основни икономически закони, като този за търсенето и предлагането. След като никой не иска да гледа как Бандаловски си спира топката с коляно, сваляш цената, докато на някой му излезе сметката на плюс. Или поне на нула, с надеждата за плюс.
Това. което ме възмути е, че вместо да изчака нещата да се наместят от само себе си, премиерът еднолично наля едни бюджетни пари, които ще отидат в собствениците на клубове. Наготово, вместо те да се постараят да ни предложат по-добър футбол, който да ни върне на стадионите и да ни накара да сменим канала от Руни и Ван Перси с този на Гаджев и Бадема. За съжаление, с наливането на готови грешни народни пари пак ще имаме „удоволствието“ да гледаме скучни мачове между отбори-евроидиоти и кандидати за такива.
А тези 990 хиляди лева биха могли да се използват за много по-важни неща. Като например да се ремонтира спасителният кораб „Перун“ и да му се наеме екипаж, както в добрите стари  времена. Защото, ако в наши води потъне кораб като „Коста Конкордия“, няма да има кой да спаси хората, понеже съвсем в духа на предното правителство, пари за футбол има, а за безопасност няма. А като издавят стотина-двеста човека, премиерът ще обяснява, че предното правителство му е виновно, а не че парите са отишли за лично хоби.
Или пък тия пари биха могли да отидат за ремонт на някоя от големите болници в плачевно състояние. Или за стипендия от по 10 хиляди лева на 99 млади учени – жест, който би накарал голяма част от тях да останат у нас, вместо да избягат в чужбина.
За да се вземе подобно решение обаче, трябва връзка с главния мозък и малко държавническо мислене. А да изхарчиш 1 милион държавни пари, само за да можеш да гледаш в събота мач, показва липсата и на двете.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *