Граждани се събраха на бдение пред Светия синод

Граждани се събраха на мълчаливо бдение пред Светия синод, който трябва да се произнесе по молбата на Македонската православна църква, Българската православна църква (БПЦ) да бъде нейна „майка“.

Този казус беше задвижен след официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Македония през миналата седмица, където в град Струмица правителствата на Македония и България проведоха съвместно заседание.

Гражданите носеха плакати с призиви: „Ваше светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония“; „Не се страхувайте да сте църква-майка на Охридската архиепископия“, „Българската патриаршия-майка-църква на МПЦ-охридска архиепископия“, „Седем века охридската архиепископия е била на цяла България“, предава news.bg .

„Българската патриаршия възстановява евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква“, това гласи писмото, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември т.г., адресирано до Светия синод на Българската църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *