Граждани от 24 държави бяха убити и ранени при терористична атака в Барселона

Граждани на най-малко 24 държави са ранени или убити при атаката на улица Лас Рамблас в Барселона вчера (18 август), както и в последващият опит за атентат в крайбрежния град Камбрилс, когато бяха ликвидирани 5 терористи, но 7 души, от които трима полицаи, получиха наранявания. Това се разбира от съобщения от каталунските власти, предава The Guardian.

Най-младата жертва е починало тригодишно момиченце. В болница се намира и 6-годишно момиче, чиято националност е неизвестна.Франция потвърди за 26 ранени нейни граждани, от които 11 в тежко състояние. Според испанския вестник La Vanguardia сред загиналите има трима германци.

Информация за загинал белгиец бе потвърдена от външния министър на страната, Нидерландия потвърди за трима ранени нейни граждани, толкова са ранените и от Гърция – майка с двете й деца.

Китай потвърди за ранен жител на Хонконг, а американският държавен департамент съобщава за леко ранен гражданин на САЩ. По информации в руски медии има и ранена гражданка на Руската федерация.

Според съобщения от световните агенции пострадали са граждани на и на Австралия, Алжир, Аржентина, Венецуела, Ирландия, Италия, Куба, Македония, Румъния и Унгария. По-рано от българското външно ведомство разпространиха съобщение, гласящо, че няма информация за загинали или ранени български граждани.

Досега са задържани трима души. Сред тях е мароканецът Дрис Укабир, арестуван вчера в Рипол на стотина километра северно от Барселона. Втори заподозрян беше арестуван също в Рипол. Трети мъж – испанец, бе арестуван в Алканар, на 200 км южно от Барселона, след експлозия в къща. Смята се, че експлозията е била предизвикана от складирани в къщата газови бутилки и в нея се е подготвяло взривно устройство.

На 17 август на туристическата улица „Рамбла“ в Барселона бус се вряза в тълпата от хора. В резултат на нападението 13 души загинаха, над 120 бяха ранени. Общо са пострадали граждани от 28 различни националности, сред които французи, австралийци, китайци, руснаци и др. Няма данни за пострадали българи. Отговорност за нападението пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *