Господа на хранилката, оправете си културното ДНК

парушев

Има гигантска културна дистанция, защото ромската цивилизация е отломък, подобно на евреите от много, много стари времена до християнския период. Те са неразтворим остатък от една загинала цивилизация. Културния код е различен. Те са неразтворими в нашата цивилизация. Различен културен ДНК”

Коментар на социолога Андрей Райчев в предаването на БНТ „Плюс това”

Рухна окончателно заблудата ми, че ерудицията, човешкото познание и академичното мислене е и морална категория. Един от най-емоционалните днешни представители на българските гадатели, пардон социолози Андрей Райчев си мисли и живее с въображението, че е преминал всички стъпала на човешкото цивилизовано развитие. И провокира „сблъсък на цивилизациите” с напомпено самочувствие и демонстрация на пълен монополист. По презумпция му принадлежи този монопол… С чувство на свръх интелектуално превъзходство и ярка словесна еквилибристика ни пробутва расизма и нацизма си с ефектен тарикатлък. Което е и основното му интелектуално занимание. И, разбирам, че този тип днешни ментори перфектно опаковат и с целофан като грижа, категоричните си внушения и за решения. Но си личи, че копират техниките на търговците на чалга. Предлагат ги на пазара. Уверили се, че чалгата е лесно смилаема и успешно гъделичка ниските първични страсти на масовката. На която и внушават, че е потомък на най-висшата раса и цивилизация. И печалбите им е в кърпа вързана. Няма пет шест. Баснословна е. И Райчев нагледно ни демонстрира максимата: „Най – добре се лъже с истината”. Ефектен трик пропит с марксически класов кретенизъм, галещ и вдъхновението на днешния ръководещ националистичен политически елит. Грешка било, че премахнаха строителни войски. Сякаш не помним, че бяхме само турци, цигани, криминално проявени и по политически неблагонадеждни българи. Построихме половината социалистическа бетонна цивилизация… Превръщаха ни в наемна работна ръка без право на избор. Дисциплинирани безропотни бедняци.

На Райчев не му пука, че е ефектен защитник на мафиотската брутална метаморфоза натрупала баснословното си богатство чрез жестоко криминално ограбване и експлоатация. И умишлено подържана от институциите бедност не само на ромите. Оправдава тази наглост, че не се разтваряме в неговата цивилизация, защото сме представители на една далечна, непонятна и демонизирана по селски култура… Почти като евреите. Културният ни код не е могъл да се приспособи към „Андрешко”, „Бай Ганьо”, „Черепи”, „Кръстиници”, „Капути” и най-вече към днешната българска елитна каста… Издигнала се чрез „свръх работохолизъм”, „морална” и „интелектуална” мощ.

Райчев не бръсне историята на България и най-вече ромите като част от нея. Не бръсне и процесите протекли не само в този прословут преход, а и в по раните времена на нашата държава. Умишления му акцент за маргинализираните от държавата роми, които се напиват и бият жените си му дават основание да обобщава. Всички сме животни, на които държавата ни налива огромни пари. А ние като магарешкия инат не искаме да ставаме и да вървим по правилния път. И ни пробутват загадката кой е този някой „неизвестен извършител”, който краде парите на българския данъкоплатец. И затова ромите мечтаем и жадуваме да живеем във фекалии, боклуци и прасета. Обожаваме и обичаме нечовешките условия. Мизерията е нашето върховно щастие. Презираме огромните разкошни, цивилизовани и луксозни с алпийски стил три етажни къщи населени в Бояна, Драгалевци, Симеоново и по най-китните и красиви пейзажи на родината. Обитавани от свръх „интелектуални”, „демократични”, „трудолюбиви” и невероятно „морални” персони разтворили се в европейската цивилизация…

Райчев признава, че ромите са натикани в гетата, но не иска да приеме вината. Вината как българската държава хладнокръвно и целенасочено извършва това злодейство. Пробутва България, която е и на ромите, като държава, която е населена с чудовища с чужд културен ДНК. И понеже имам много примери с интелектуални покровителствени от държавата учени в диалог с тях съм ги виждал, кака изпадат в своята гротеска като смешници.

Веднъж се черпих с професор Николай Генчев /Бог да го прости/ и той пиейки червено вино с цел да ме поучи ми каза: „Георги ние българите във всичките войни които сме водили не сме изгубили нито едно знаме.“ „Да бе, бачо Кольо, ама не сме спечелили нито една война“ – съвсем спокойно му казах.

Той се раздразни и с назидателен тон се нахвърли върху мен: „Ти да мълчиш! Вие циганите сте дошли с каруци и магарета по тези земи и затова нямате право да се произнасяте по историческата ни слава.“ „Чакай бе, бачо Кольо, а Хан Аспарух да не би да е дошъл с мерцедес S класа?“

Усети се професора и каза: „Аз ще платя сметката!“

Но Райчев и държавата не искат да я плащат. Защото той и тя са стерилни, неопетнени, патриоти, националисти, комунисти, демократи и свръхкомбинативни представители на най-ерудираната българска раса. И ромите вече им пречим. Предизвикваме ги към гузни съждения. Не могат да „понасят” човешката нищета. Но защо изпадат в яростно отрицание, когато трябва да си признаят престъпната грешка, нямам обяснение.

А другите двама участници в предаването на БНТ „ПЛЮС ТОВА” социалния антрополог Харалан Александров и „врялата и кипялата” ни защитничка Даниела Михайлова хем му опонираха, хем се съгласяваха. Такава втръснала тавтология и неуморима говорилня. Тези преки участници в проваленият фалшификат, наречен „интеграция” без всякаква гузност пак ни предлагат отново да опитаме от същоо. За тях един човешки живот е нищо. Планират интеграцията да се проточи и за техните пра-пра внуци. И ако това не е геноцид, нямам представа какво е! Цялата говорилня на Андрей Райчев бе да разгроми политическия си враг Сорос… А Харалан хем упрекна фашисткото говорене на Валери Симеонов, хем пък изрази човешката си надежда, че можел да прегърне в обятията си грижата към ромите. И Харалан взе да издиша в лицемерието си. Подготвя почвата със своите цигански съратници, все мишлета – слугинажи, да застанат отново на входа и изхода на ненаситното си лапачество. Натяква ни, че проблемът с ромите бил единствено социален. Допуска, че ние ромите, които сме критици и на националисти и на тези псевдозащитници ядем трева. И не виждаме, че това е целенасочена политическа доктрина „България на българите”. Предимно на забогателите чисто кръвните другари и господа. Този „карашик-кръстоска отдавана е заприличал на кръчмарското питие „ОБЛАК” – мента с мастика. А в БНТ водещите предаванията, не позволяват на умните роми да го разсеят. Страхуват се, че ще им развалят наглия и осребрен конформизъм.

И накрая искам да изясня на другаря Райчев защо има гигантски различия между неговата и ромската ДНК култура. Веднъж на варненския пазар за риба ме срещна стария цимбалист Мокоолу и с въздишка ми каза :

„А бе, Парушев, тая земя българска нали е от Господ дадена.“  „Да бе, чичо“ – отвърнах му аз.  „Ами кога я разделиха на сто декара, двеста декара…?“ „Чичо, не сме искали да убиваме за земя и за това те смятат, че тя не е наша. Вече има частна и държавна собственост.“ „Хей, мама му стара, ние ромите никога не сме убивали за земя! Душите ни не са окървавени, а сега сме изпъдени от всякъде. Да се чуди човек!“ – рече ми стария музикант. Нарамил цимбала се запъти да весели потомците на окървавените души за земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current day month ye@r *