ГЕРБ и ОП се канят да управляват заедно 4 години

ГЕРБ и „Обединените патриоти“  обсъждат не само какво да се запише в коалиционното споразумение, но и обща управленска програма. Това съобщиха поотделно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ВМРО Красимир Каракачанов. Общото решение на двете политически сили е да управляват заедно 4 години и Бойко Борисов да е премиер. То е по предложение на Патриотите. Така ще се предотврати възможността Борисов да се откаже от властта за трети път. От ОП отстъпили за премиер да бъде избран Борисов. Шефът на най-голямата партия допълни, че е поставил на патриотите условие да участват реално в правителството, но отрече те да имат претенции към конкретни министерства.

„Изискването ми към „Обединените патриоти“ е да участват реално в правителството, не искаме само подкрепа. Предишното вече го играхме два пъти. Само подкрепа и накрая ГЕРБ пак да носи сам цялата тежест. Време е партиите да направят така, че да имаме стабилно 4-годишно управление“, заяви бъдещият премиер. Коалиционното споразумение ще бъде подписана от всяка от партиите в ОП, а не от коалицията като цяло. „Аз не съм против и е хубаво всеки един да се подпише, за да не се получи както с реформаторите едно време. Уж сме заедно, пък после едни решават, че са опозиция, пък си оставят хората. Все пак и ние се поучихме от грешките си“, каза Борисов.

Той даде да се разбере, че преговорите напредват и че сформирането на двупартийна коалиция става все по-вероятно. Борисов похвали Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров, че са „много отговорни“. И допълни, че в момента се пише общо програма на базата на предизборните обещания на двете формации. Тя ще е над 100 страници и след изготвянето й ще станат ясни експертите, които ще я изпълнят. „Длъжни сме да намерим нужните компромиси на базата на програмите си, на базата на експертите си, на това, което можем“, коментира Борисов. И намекна, че няма да търси подкрепа от „Воля“ на Веселин Марешки. „Ние с патриотите имаме 122-ма депутати, предостатъчно за коалиция“, обясни кандидат-премиерът. Но призна, че помощ от други партии е добре дошла. „Ако намерим още подкрепа в парламента, би било добре дошло, защото се надявам и другите партии да си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички и оттам нататък ще е много тежко за България“, обяви Борисов.

Според ексдепутата от ГЕРБ Делян Добрев до края на седмицата ще има нова среща между преговарящите групи. Добрев поясни, че експертите на двете партии ще правят анализи и калкулации за това „какво може да се постигне в сферата на пенсиите“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *