ГЕРБ и БСП издигнаха кандидати за шефове на новия антикорупционен орган

БСП и ГЕРБ издигнаха кандидати за шеф на новия антикорупционен орган. ГЕРБ номинираха Пламен Георгиев, сегашния шеф на комисията за конфискуване на назеканно придобитото имущество. БСП  номинираха д-р Николай Николов за поста. Социалистите настояха, че той притежава безспорни професионални качества и че със своето предложение дават възможност на управляващите да докажат, че наистина искат да се борят с корупцията. Те от своя страна също вече издигнаха своята кандидатура – шефът на КОНПИ Пламен Георгиев.

„Внасяме кандидатурата на Николай Николов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Изискванията към този пост са изключително високи и нравствени и смятаме, че той притежава тези качества. Кариерата му се развива последователно и през последните 15 години е работил само в тази материя – от 2005 г. като член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност и от 2011 г. досега като член на Комисията за предовратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/“, аргументира се червеният Жельо Бойчев.

Той настоя, че няма никакво съмнение относно професионалните му качества и допълни, че името му не е било забърквано в скандали.

Самият Николов каза, че влиза в състезанието за председател на новия антикорупционен орган като професионалист и експерт в материята.

„Смятам, че това трябва да е регулатор, който преди всичко да е обективен орган. Ако бъда избран за председател, работата ми трябва да бъде организирана около 4 принципа – равенството на гражданите пред закона, превенцията срещу корупцията, независимостта на комисията и пропорционалната намеса в личния живот на гражданите“, обясни Николов.

Той коментира, че според него изборът за председател на комисията не е предрешен въпреки номинацията на мнозинството.

„Включвам се не само защото трябва да има алтернатива, а и за да има задълбочен дебат преди избора“, допълни Николай Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *