Георги Чолаков стана шеф на ВАС

Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Той беше подкрепен от 20 членове на съвета срещу пет за Соня Янкулова, която беше другият кандидат за поста. Предстои президентът Румен Радев да подпише указ, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и вето на избора, като така процедурата ще се върне към ВСС, но това може да стане само един път.

Близо 5 часа продължиха изслушванията на двамата кандидати за председател на Върховния административен съд. Представянето и въпросите към Георги Чолаков продължиха около три часа, докато към другия претендент за поста – Соня Янкулова – два пъти по-малко
Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича и подкрепя Чолаков заяви след изслушванията, че той е отличен професионалист и задълбочено познава административното производство.

Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.
Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея , че независимостта е състояние на духа. Председателят на ВАС е главата на институцията, която трябва да брани правата на гражданите, заяви Панов и разкритикува ВСС, защото нямало кампания по отношение важността на избора. Нарече го „Избор на тишината“, защото е бил през летния сезон.

Изборът се провежда 22 дни преди края на мандата на този ВСС, когато всеки член е съсредоточил погледа си в посока друг път, каза Панов и изрази съмнение, че този избор може да е повлиян от договорки и обещания.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев подкрепи Янкулова и посочи, че тя е добрият административен съдия.

Колегата му Юлияна Колева припомни, че познава Чолаков още от Сливен. Некоректно е да сравняваме качества на един кандидат с тези на друг, посочи тя и припомни голямата подкрепа, която Чолаков получил от различни места. Колева заяви, че ще го подкрепи в избора си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *