Фондът за лечение на деца ще прави поръчките за медицински изделия

Фондът за лечение на деца вече ще организира провеждането на обществени поръчки за медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба. Това предвиждат промени в правилника за действие на фонда, които влизат в сила от днес, съобщи Би Ти Ви.
Досега болниците правеха поръчките, с изключение на частните, които нямат такова задължение. Това обаче създаваше проблеми, тъй като Фондът нямаше основание да им плаща.
С промените до три месеца институцията трябва да обяви обществена поръчка. До сключването на договор пък медицинските изделия ще се осигуряват от аптеки на болници със сключен договор по закона за обществените поръчки. Болниците, които не са провели търгове, ще могат да осигуряват изделия от други, които са провели. В тези случаи Фондът ще плаща на вторите.
Регламентират се и случаите на неприсъствени заседания на Обществения съвет към Фонда. В ситуация, в която състоянието на пациент е спешно и не е възможно да се изчака провеждането на предстоящо редовно заседание, директорът на Фонда незабавно свиква извънредна среща, като тя може да бъде проведена и неприсъствено. В този случай се осигуряват условия за дистанционно съвместно обсъждане и неприсъствено упражняване на правото на глас от всеки от членовете на съвета.
Общественият съвет ще определи кой от членовете му да е говорител. Той ще уведомява регулярно или при нужда обществеността, медиите и други лица, извън ангажираните служебно с процедурите, за работата на съвета. Говорителят ще е длъжен да съгласува с Обществения съвет информацията, която ще предоставя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *