Филмът „Възвишение“ тръгва на предпремиерно турне

Филмът по романа на Милен Русков „Възвишение“ тръгва на предпремиерно турне. Преди първата си софийска прожекция на 10 ноември той ще бъде представен в Котел, Варна, Бургас и Пловдив.

„Възвишение“ пресъздава приключенията на възрожденските „полуреволюционери-полуразбойници“ на Милен Русков през погледа на режисьора Виктор Божинов („Под прикритие“) и с участието на десетки популярни български актьори: от изпълнителите на главните роли Александър Алексиев и Стоян Дойчев през Филип Аврамов (Димитър Общи), Васил Михайлов, Параскева Джукелова, Захари Бахаров, Юлиян Вергов и други.

Част от тях ще присъстват на четирите предпремиери. Първата е на Деня на будителите, 1 ноември, в Котел – мястото, където се развива част от действието и роден град на автора на историята Милен Русков. Денят на будителите е и празник на Котел.

След това „Възвишение“ се отправя към Варна (3 ноември, кино „Арена Гранд мол“), Бургас (4 ноември, „Синема сити“) и Пловдив, в Мол „Марково тепе“ на 6 ноември. Билетите ще влязат в продажба от вторник, 24 октомври.

Във „Възвишение“ Милен Русков добавя сюжет от действителния Арабаконашки обир, в който революционерите Гичо и Асенчо са натоварени с мисията да предадат писмо от Димитър Общи на Васил Левски. Докато дирят Апостола по баирите и възрожденски градчета, двамата размишляват за свободата, революцията, образованието и манталитета на народа.

Романът“Възвишение“  е носител на Европейската награда за литература 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *