Фармацевтичните компании искат промени в НПК, които да криминализират незаконния износ на лекарства

Държавата следва да наказва с цялата тежест на закона нелегалната търговия с лекарства, но и да стимулира легалния бизнес в сектор здравеопазване.  Това се посочва в позиция на Комитета по здравеопазване към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), в която членуват фармацевтични компании като „Амджен“, „АстраЗенека“, „Биовет“, „ГлаксоСмитКлайн“, „Рош“ и др., както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства и Българска асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Индустрията настоява нелегалният износ на лекарства да бъде криминализиран с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. „Основният закон в наказателното право у нас към момента не адресира разпространението на фалшифицирани лекарства, каквито по смисъла на закона са всички продукти, продавани извън регламентираната верига на лекарство – снабдяване“, уточнява бизнесът.

От няколко седмици парламентът и прокуратурата са предприели акция срещу реекспорта на лекарства, който оставя хора с онкозаболявания у нас без лекарства.

До момента прокуратурата проведе операция при която арестува седем души, които са организирали мрежа за изкупуване на лекарства от аптеките и после за препродажба  да „пране на пари“. Парлъментът излезе з доклад, но депутатите не предложиха промени в законите, които да ограничат реекспорта, който в момента е легален.

„Обединеното действие на всички държавни органи, така както беше направено в проведената акция, обаче остава еднократно действие, което е преборило един симптом, но не е решение на причината за „заболяването“. Разкрита е една групировка, но не са премахнати причините утре да се появи следващата“, изтъкват от КРИБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *