ЕБВР обяви, че Българи може да отзове Калин Митрев

Европейската банка за възстановяване и развитие  обяви, че българското правителство има правомощието да оттегли съпруга на Ирина Бокова Калин Митрев, който е представител на България в ЕБВР.  В четвъртък  финансовият министър Владислав Горанов обясни, че правителството не може да уволни Митрев, тъй като той не е негов служител, а само органите на ЕБВР могат дa предприемат действия срещу него.

„Калин Митрев не е служител на ЕБВР. Той е дипломат, назначен и изпратен от българското правителство, за да представлява интересите на страната в борда на директорите. Така че Калин Митрев е назначен и изпратен от българското правителство в ЕБВР и то има властта да го оттегли“, обяснява директора за комуникациите на институцията Джонатан Чарлз след запитване на Mediapool.

До казуса се стигна след публикации в европейски медии, според които правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 милиарда долара през 4 кухи британски компании между 2012 и 2014 г. А част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. На Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги.

По този повод Чарлз посочва, че банката разглежда сериозно изнесените твърдения, макар че те се отнасят за период преди изпращането на Митрев като представител на България в институцията.

 Досегашната практика показва, че е напълно възможно представител на България в банката да бъде отзоваван. Самият Митрев е назначаван и отзоваван неведнъж.

До момента Митрев три тъпи е представител на България в ЕБВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *