Доц. Иво Христов: Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва

Без Киев няма Евразийски съюз, казва социологът
Автор: Интервю на Иглика Горанова

Иво Христов е роден през 1966 г. в Киев, Украйна. Магистър по право и доктор по социология на правото (2003 г.) на СУ “Св. Кл. Охридски”. Специализирал в САЩ, Италия и Австрия. Експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси към 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. В момента ръководи катедра “Приложна и институционална социология” към Философско-историческия факултет на ПУ “П. Хилендарски”. Преподава “Социология на правото”, “Теория на модернизациите”, “Историческа социология на модерните институции” в ПУ “П. Хилендарски” и СУ “Св. Кл. Охридски”.

Г-н Христов, Украйна дефакто е в гражданска война. Защо се стигна до тук?

Някой тласка страната към гражданска война. Но за да се разберат събитията в Украйна, трябва да се видят пружините на събитията. Става въпрос за руско-американски сблъсък, осъществяван на украински терен. Ударът срещу Украйна всъщност е удар срещу плана на Владимир Путин за реинтеграция на бившото съветско пространство. В тези опити Украйна играе ключова роля. Без Украйна няма Евразийски съюз, нито някаква нова модификация на Русия като геополитически играч. Украйна е изключително важна за Русия освен като икономически ресурс , като геополитическо поле и като демографски ресурс. Това е страната с над 45 милиона население, от което половина са етнически руснаци. Украйна играе ключова роля в руските планове за превъоръжаване, тъй като в Днепропетровск се намират едни от заводите за производство на балистични ракети. Украйна е изключително важна и от гледна точка на кооперацията на руски предприятия от съветската ера, които биха спестили ресурси за възраждане или реанимация на производство на високотехнологични изделия. Присъединяването на Украйна към Евразийския съюз не е просто желателно, а е задължително. Без Украйна този съюз не може да функционира пълноценно. Ето защо ударът е насочен към Украйна.

Ще се намеси ли Русия?

Моментът не е избран случайно. В момента Русия е с вързани ръце и не може да реагира бързо, силово и адекватно поради провеждане на зимната олимпиада в Сочи. Ако го направи, това би се отразило негативно върху нейния имидж. Когато говоря за тази ситуация, разбира се, не казвам, че Америка участва директно в събитията, но тя използва своята геополитическа клиентела там. Това са западно украинските националисти, както и така наречената украинска опозиция начело с Виталий Кличко и Арсений Яценюк. Във втория ред на манипулаторите на тази опозиция е Полша, която вижда шанс за нов ренесанс на геополитическата си роля – от Балтийско до Черно море. Зад нея стои Германия, която би инкасирала огромни ползи от едно поглъщане на украинските ресурси. Нека кажа за вашите читатели, че мечтата на Германия от Третия райх е да заграби Украйна и тази жажда изяде главата на Хитлер, който загуби Втората световна война на Източния фронт, защото отклони силите от Москва в посока на Украйна през лятото на 1941 година.
Зад всички тези държави, които изброих, стои, разбира се, САЩ, които направляват целия този процес.

Как ще участва Европа в цялата тази ситуация? С каква позиция?

Европа е от едната страна на фронтовата линия, защото вече става въпрос за война. Нещата еволюират във военновременно измерение и трябва да се очертаят фронтовете, страните, враговете, съюзниците. Това е повече от ясно. Европа има двулична позиция. От една страна тя има нужда от ресурсите на Русия, а от друга – не иска да допусне Русия да играе съответната геополитическа роля и оттук нейната позиция непрекъснато лъкатуши между Америка и Русия в полза на Америка. Европа показа, че не може да бъде самостоятелен геополитически играч, да играе в полза на своя интерес, който да е различен от този на двете супер сили – Америка и Русия. Та този прочит на събитията означава, че най-големи ползи от конфликта, който очевидно назрява, ще инкасират Съединените щати, ако нещата отидат да гореща фаза, не дай си Боже. Всъщност замисълът на операцията „Украйна 2014“ е да бъде създадено такова широкомащабно огнище на напрежение, което ще скове силите и ще създаде ред проблеми за Русия. Един конфликт с ниска или средна интензивност в Украйна ще отклони интересът на Русия от други важни геополитически точки – Сирия например, ще блокира засилващите се процеси на интеграция в бившото съветско пространство и ще генерира каскада от проблеми за управляващия екип в Москва.

Може ли да се избегне тази гореща фаза?

Възможно е , ако се отиде на някакво геополитическо разбирателство между Русия и САЩ, но кога, под каква форма и как не мога да кажа. Другият изход означава директна война в модерния смисъл на думата. Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва. Това е повече от ясно и тези, които започнаха тази игра, много добре знаят защо го правят и с каква цел. Всичко останало са второстепенни въпроси. Но аз си мисля, че сегашният управленски екип в Русия няма да се отстъпи – ще се търсят възможности колкото се може повече Украйна да пребивава в това неопределено междинно състояние между Изтока и Запада, докато Русия събере съответните ресурси.

74 Коментара по статията “Доц. Иво Христов: Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва

 • 02.03.2014 at 22:53
  Permalink

  Оше ли няма кой да го напсува?

  Reply
  • 21.01.2016 at 21:35
   Permalink

   stan, защо ти не го напсуваш, но преди да псуваш вземи напиши нещо смислено. Само на псувни я карат каруцарите. Кажи какво не ти харесва?

   Reply
 • 27.02.2014 at 9:22
  Permalink

  Украинците имат нужда от един студен, дори леден душ, за да осъзнаят своите интереси и да се борят за тях. Много е лесно да разчиташ на Русия да дойде да реши собствените ти проблеми – като българите например, които все чакат спасението отвън. Според мен Русия не бива да бърза да се намесва директно – нека украинците сами решат дали са с Дявола и ако да, нека да берат отровните му плодове така, както ние ги берем – глад, мизерия, поквара, разруха, унищожение на човеците и човешкото, откровена кражба и насилие над държавната власт, на природните ресурси. Глобалисткият фашизъм вече няма ннужда от институции, конституции, държави, нации – той иска всичко веднага и сега – с метежи, революции, бомби, химически отрови… Политиката се превръща вече в отминало историческо понятие – дошъл е ред на Насилието и Геноцида.

  Reply
 • 26.02.2014 at 21:16
  Permalink

  Ще се наложи пак Русия да счупи главите на агресорите.

  Reply
 • 25.02.2014 at 21:03
  Permalink

  По-страшното от комунизма е това което идва след него.Революция без пари не се прави и винаги парите идват от вън.За дребни пари на няколко „водачи“ всяко правителство избрано както и да е ще бъде свалено.Революцията е най-печелившата инвестиция-няма никаква загуба и печалбите са огромни.Нима у нас не е така?Кой определи опозицията на БКП за „закуската“ с Митеран и то във време в което в затворите бяха Гогов,Минев,Галев.Или те не са опозиция?Кой определи опозицията и за „кръглата“ маса?

  Reply
 • 25.02.2014 at 12:03
  Permalink

  Мдам , анализи не казва нищо ново , но съм доволен да прочета че все още има мислещи в България .

  Reply
 • 25.02.2014 at 9:24
  Permalink

  Тъжно ми е да чета някои от коментарите по-горе. И си мисля, че комунизмът някак ще го преборим, ама демоНкрацията – трудно…

  Reply
 • 24.02.2014 at 14:50
  Permalink

  Всъщност събитията от последните дни показват, че всичко, което е написано в анализа е вярно. Както се казва но комент. Преврат отвсякъде.

  Reply
 • 24.02.2014 at 10:44
  Permalink

  Доц. Христов е написал стегнат, логичен, много точен обзор. За да бъде разбран се изисква повече знания и информираност. Проказата „демокрация“ в този ‘и вид ползва единствено заинтересованите. Тяхното назоваване с посочване на престъпленията им в хилядолетията и неизменните, декларирани цели бива веднага атакувано на часа като „антисемитизъм“. Дори въведоха закони в този смисъл, преследващи всеки един техен критик и със затвор.
  НСР е целта. Сега вече се стигна до последната минута преди Новата световна война! И всички тези фили и фоби също ще изгорят в пламъците ‘и, както племето умба-умба в Калахари. Ако се допусне. Престъпната сган паразитираща над света трябва да бъде спряна и озаптена завинаги. Касае се за кожите ни. И за вашите кожи, тези на писалите глупости и простотии вместо да почетат и се образоват. Преди целувахте червения пентаграм (означава петолъчка – за незнаещите наивници), сега пак настървено – белият.

  Reply
 • 24.02.2014 at 6:57
  Permalink

  отвратително – нима този промит мозък преподава на децата ни? Ако се оставяме на такива като него да моделират съзнанието им -за къде сме- третия свят? Задръстен пропагандатор на тоталитарни режими с имперски амбиции

  Reply
  • 21.01.2016 at 21:53
   Permalink

   Гергано вакло агънце, ако имаш деца, при такава майка никой не може да ги моделира.Не се заглеждай към третия свят, щото в момента сме в петия. Данните са от ООН. А сега ни ограмоти малко и кажи по каква причина смятащ, че доцент Христов е задръстен. Интересно е кой ти е задръстил мозъка с думичката „тоталитарни“. Всички режими са такива ма, душа невинна. Тъпака има тъпашки амбиции, а империите-имперски амбиции.

   Reply
  • 15.03.2016 at 0:23
   Permalink

   Гергана ,Гергана ,Вашите деца явно не са на ниво за този преподавател. За съжаление този човек няма каруцарско мислене и на Ви харесва!!! Ех, че и Вие да бяхте попрочели нещичко преди да коментирате……

   Reply
 • 24.02.2014 at 4:36
  Permalink

  Пак Америка виновна, пак тя накарала украинците да се вдигнат против супер-мафията в Киев. Естествено, че на Путин няма да му се иска нормална държава за съсед. Естествено, че ще иска за съсед себеподобни крадливи кагебейци, воюващи с Пуси Райът и с журналисти и с инакомислещи… Събитията в Украйна са част от разпадането на една насилствено създадена империя с изкуствени граници. Дай боже скоро народът да се надигне и в Москва. И САЩ нямат нищо общо с това. Както ги изненада разпадането на СССР, така ги изненадва и разпадането на „суверенната“демокрация, воняща на тамян и ботуш.

  Reply
 • 24.02.2014 at 2:00
  Permalink

  абе кертиков ти първо се опитай жена си и дъщеря си да убедиш в своите проруски тъпотии! ама и тях не успя, защо мислиш че нас ще заблудиш!

  Reply
 • 24.02.2014 at 1:58
  Permalink

  проруските еничари веднага скокнаха да защищават този напълно тенденциозен про_путлеров пасквил!най смешната им опорна точка е „или русия или турция.“ освен че е глупава, щото алтернативата на Русия е ЕС и САЩ те се правят че не ни управлява руско-турска коалиция БСП-ДПС!
  а и тази лъжа :“Това е страната с над 45 милиона население, от което половина са етнически руснаци“ – напълно излага автора – според статистиката за ‘руснаци’ се самоопределят 14-16% !

  Reply
 • 23.02.2014 at 22:55
  Permalink

  Евтино и русофилско. САЩ и Германия искали ресурсите на Украйна. Гениално.

  Reply
 • 23.02.2014 at 21:09
  Permalink

  Егати „анализатора“. Русия – опората на всички античовешки режими по света – от Куба до Сирия и Иран, ни се представя като спасител. Хората, които не можаха да произведат един автомобил, един телевизор дори, ще дадат бъдеще на Украина? Държавата, която с обидни врътки преизбира един и същи човек за президент вече 4 пъти, а де факто той управлява Русия вече 5 мандата, ще даде свобода на друга държава? За всичко това няма нито дума в този „коментар“. Пази Боже нашето Народно Събрание от такива консултанти. Отровен мозък.

  Reply
 • 23.02.2014 at 15:45
  Permalink

  На всички плачковци за прекрасната държава Русия, пожелавам да грабнат несравнимото руско оръжие и да хващат Балкана, като дедите си! Напомням, че България е държава от Европейският съюз и такива коментари в Русия щяха да ви излязат през г***а.

  Reply
 • 23.02.2014 at 14:41
  Permalink

  Гудериан ги опържи докато си обуваха новите кожени ботуши през 1941 година да нападат Европа, сега да видим кой ще им е майстора?

  Reply
 • 23.02.2014 at 14:14
  Permalink

  И фактите какви са бе , „Читател“ на Партиздат ? . Янукович заграби цялата власт чрез промяна на конституцията , тегли 35 млрд.$ кредит , от които народът нищо не видя , но сина му и кръга около него станаха милиардери , вкара опонента си в затвора по скалъпено обвинение , стана най-скъпият за издръжка президент след Обама и Путин , построи си замъци от злато и скъоценности , обещаваше реки от блага след влизането в ЕС и изведнъж пристана на Путин … В следствие на тази идиотска политика народът го свали , след като Янукович сам ескалира напрежението и изпрати снайперисти-убийци срещу народа си … И при тази фактология Доцента ми говори за интереси на „суперсилите“ … Разберете , в този конфликт суперсилата се оказа украинският народ … Хвала !!! Това се очаква в скоро време да стане и в Русия …!

  Reply
 • 23.02.2014 at 13:29
  Permalink

  Само хора, които нямат достатъчно добра обща историческа представа за ФАКТИТЕ, могат да обвиняват Христов и други способни анализатори в България за пристрастност към Русия. У нас автоматично, всичко, което не ни допада или не съвпада с желанията ни, наричаме „комунистическо“. Сам по себе си такъв подход е абсурден. Оценявайте ФАКТИ и събития, а не си врете главите като щраус в пясъка под мотото „комунизмът за всичко ми е виновен, дори за това, за което сам съм си виновен“….

  Reply
 • 23.02.2014 at 13:00
  Permalink

  „ИнформираН“ , покрай тебе намирам доказателства , че русофилите освен национални предатели са и природно тъпи . Запомни , че по определение брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време и твоето обяснение е един голям апотеоз на глупостта … А Русия върви към това , цитат : “ Сигурен съм, че няколко години по-късно, когато в Русия свърши петролната рента, ще изчезнат парите и ще се окаже, че Путин не знае как да управлява, ще се случи същото като в Украйна . Регионите започнат да палят зданията на властта, а автономните републики ще започнат да се отделят. И тогава Путин ще остане със своите един милион полиция, половин милион ФСБ и един милион членове на „Единна Русия“. И той ще удави Русия в кръв, както прави сега Янукович. Защото те не могат иначе. Тогава всички в Русия със сигурност ще разберат какво се случва тук. “ http://www.svobodata.com/page.php?pid=13253&rid=11104 . Докато Русия не се цивилизова , тя си остава реална заплаха за световната демокрация и мира …

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *