Доналд Туск и човекът, който му пише речите

Ирландецът Уго Брейди е човекът, който написа речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която предизвика възторга на българите. При откриване на европредседателството вчера вечерта  Тукс произнесе вдъхновяваща реч в Народния театър, в която нарече българите „потомци на Спартак“, припомни, че няма пленено българско бойно знаме, че всичко сме постигнали сами. Той рецитира стихове от Иван Вазов. Тукс произнесе тази реч на български език и така показа уважението на поляците към българите.

Уго Брейди е бил съветник на най-високопоставените европейски политици и дипломати и има роля в преговорите на Великобритания за излизане от ЕС, разкриват ирландските медии.

Брейди е учил журналистика в Дъблинския градски университет, има магистърска степен по икономически науки и диплома по право на ЕС от Low Society of Irеland.

Той пише речите на Туск от три години, а е усъвършенствал професионалните си умения в Центъра за европейски реформи, където е бил старши научен сътрудник.

Той редовно пише за стратегията на Европа за справянето с организираната престъпност и контратероризма и е публикувал есета за бъдещето на Великобритания в Европа и как да бъде защитено правото за свободно придвижване в рамките на ЕС.

В последно време Брейди се изказа възторжено за ирландските дипломати, като заяви: „Аз вероятно виждам това, което повечето хора не могат да видят. Ирландия е най-добре подготвената от всички страни за преговорите за Брекзит“.

Всъщност реч на Туск, написана от него, не за пръв път възбужда подобен интерес. В Дъблин през декември останаха впечатлени, че Туск използва ирландска поговорка след речта си за бъдещето на Ирландия след Брекзит: „Ní neart go cur le chéile“ – Няма сила без обединение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *