Депутатите гласуваха на първо четене бонуси към заплатите в спецсъда

Със 110 гласа „за“ народните представители приеха на първо четене спорните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Поправките са внесени от Данаил Кирилов, председател на Комисията по правни въпроси в 44-то НС, и депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. Преди вота в зала, законопроектът бе подкрепен с внушително мнозинство и в ресорната комисия. Там за промените гласуваха 17 депутати.

Основна цел на нормативния акт е намаляването на натовареността и равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт. Това ще се постигне с отпадането на ограниченията за повторно командироване. Предвижда се, преди извършване на командироването, да се вземе предвид становище на Общото събрание на съдиите от съответното отделение или колегия, в което ще се извърши командироването. Според законопроекта разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт ще става по решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет – в органи от съответното ниво, които не са могли да усвоят свободните си бройки по другите предвидени конкурсни процедури.

Законодателят въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Този параграф стана причина за остри критики от страна на Съюза на съдиите в България (ССБ). Председателят на организацията Атанас Атанасов изпрати официално становище до депутатите, с което поиска от тях да отхвърлят предложения от правната комисия законопроект. Сред другите мотиви, с които Атанасов аргументира своя апел, са скоростното гласуване на поправките и заплахата за „отклонение от конкурсното начало при кариерното развитие на магистратите“. В петък народните представители не се съобразиха с аргументите на съсловната организация на съдиите.

Срещу допълнителното материално стимулиране за определена категория магистрати се обяви и Лозан Панов. По време на дебатите в Комисията по правни въпроси, председателят на Върховния касационен съд застъпи тезата, че това не е най-подходящият начин за тяхното обезпечаване. По думите му, може да се стигне до получаването на дисбаланс в работата на останалите магистрати. В отговор на изразените опасения, народните представители се обявиха за прецизиране на конкретните разпоредби относно допълнителното възнаграждение между първото и второто четене на промените в ЗСВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *