Дебат без ромите

Автор: Георги Парушев, писател

парушев

И в XXI век ромите от България сме заставени да се молим, да се обясняваме, да доказваме, да убеждаваме, че не всички сме престъпници. Не всички сме мързеливи и необразовани. И обичаме децата си, жените си, хигиената, труда, възпитанието и морала. И никога не сме убивали за земя. От векове сме мислили и мислим, че България е и на ромите.

И днес молбите, доказателствата, обясненията и убежденията ни се плъзгат покрай ехидните усмивки на втвърдената омраза. Потъват в мрачното фанатизирано високомерие на коварния предразсъдък. Не искат да разсъждават от гледната точка и на нашето ромско преживяване… Как от деца очите ни се сблъскват с необоснованата надменност и високомерие. И често без вина виновни. Не проумяват! Когато цял живот с очи те стрелят с погнуса, с необясним страх, със съмнение и с просташки предразсъдък. Какъв връх ще покоряваш и какъв мироглед можеш да си оформиш? Каква родина ще обичаш и кой химн ще пееш? Когато те принуждават да мразиш произхода си, историческата си памет и гробовете със свидните мъртви. Превръщат ни в прогнило дърво… Когато те натикват в анонимност и нямаш право да се възмущаваш от това ехидно долно пробно лицемерие в какъв гражданин се превръщаш?

И вековното право ни отнемат. Страхуват се от нашето самоопределение роми. Не искат да скъсаме с прогнилата отрупана с жестокост дума циганин. Те си мислят, че е фалшификат. Приумица някаква. Брутално потискат стремежа ни ромската ни автентичност да има цивилизован образ. Мислят си, че не сме наясно. Образ само с думи не се променя. Размахват нашата изостаналост, дрипите ни, невежество и цинична бедност и винаги ни връщат все в първи клас. Страхуват се да сме субект в политиката, икономиката и културата.

И сме несъвместими с тяхното цивилизовано високомерие и надменност. Натикват ни в невежество, глад, мизерия и безизходица. И отричат как с това поведение ни провокират към престъпления. И не можем да докажем ние, честните роми, че престъпниците не ги толерираме. Не ни вярват. Всички сме потенциални и реални престъпници. Такъв ни бил гена…

И е пълна измислица, че човек можел да вземе съдбата си в свои ръце. Съдбата на човек зависи от майката, бащата, дядото, бабата, махалата, училището, обществото и държавата. От взаимната толерантност и уважението на гражданите на тази държава. Националистите и надменността са скарани с индивидуалността, с различието и истината. Внушават, че са стерилни, велики, най-трудолюбивите, най-високо интелектуалните, мъдри и вечни. Въобразявате си, че не фиксираме и техните зле прикрити морални недостатъци. Искат да ни моделират уж по подобие на честните, трудолюбиви и почетени български граждани. Но, когато ние ромите се сблъскаме с нечестните и престъпните българи те не прикриват своята пристрастност. За тях българската кръв е от бога дадена, а нашата от червеите. И когато им кажем, че това е расизъм и жестоко самомнение виждаме как се солидаризират. Даже ни лепват, че сме мразели българската нация и сме опасност за националната им сигурност. И трябва ли с тази лъжа и двоен аршин да ни преминава живота?

Овладели изхода и входа на съдбите ни. Заставят ни да скандираме „Българи юнаци” в едно с мизерията, примиреността, невежеството и безсмислието до края на живота ни. Нямам представа професор Станилов дали ще оцелее в този зъл, монополизиран свят от алчност, безсърдечност и потъпкана справедливост?

Националистите допускат, че не познаваме инквизицията, д-р Менгеле, северната пустош на Норвегия, Гулаг и лагерите на смъртта. Познаваме и каторгата. Но премълчават, че ние ромите никога не сме правили революции. Не го зачитат за наше ромско миролюбиво верую. Някой казват, че е робска психика. Други, че сме черни коне за работа черна. Мълчат националистите, че не сме участвали в никакви политически, расови и масови убийства.

И съм сигурен. Ще се усмихват ехидно и с нежелание да изградим равноправен мост. Мост, по който другаря Вежди Рашидов да чува красивата ни нежна музика, която става и за театър. Да се радва на пиесите ни, възпяващи любовта и щедростта на чувствата ни.

Нямам представа националистите докога ще се взират от селският си плет и страховете им ще раждат чудовища. Ромите пият кръв и ядът деца… Надявам се, че ще се сетят за твърдението на Достоевски: „Лош признак е, ако не разбираш от ирония”

Уважаеми националисти, каквито и да сте трябва да ви е ясно, че България е и наша родина! Този филм за чистата и свята кръв е заклеймен на Нюрберския процес. На 9 май 1945 г. в Москва денят на победата. Ние сме защитава ли с кръвта си България. И сме граждани и данъкоплатци. Ние сме тези, които чукаха чакъла на цялата желязо пътна инфраструктура на България. Ние сме тези, които участвахме в строителството на пътищата, заводи, жилищата, канализацията на България. Внесохме красивата звучност в българския фолклор. Дадохме на България олимпийски и световни шампиони по бокс. Дадохме на България лекари, учители, летци, капитани на кораби, свещеници, писатели, композитори и виртуози музиканти колкото щеш. Как така премълчавате нашият принос? Връщате ни все в началото. От вас не започва и нашата България. Ние не вярваме във гръмогласната ви патетика щом в родината ни има толкова мизерни и гладуващи българи, турци и роми. Не спирате и не се замисляте. Омразата ражда омраза. В съвременна България от мизерия, високомерие и предразсъдък справедливостта е нарушена. И българи и роми, и турци деформираха тази справедливост. Битовата и голямата престъпност се задейства, когато е толерирана от беден полицай, алчен прокурор и корупционен надменен съдия. Българската „политическа” класа толерира една шепа нечестни, нямащи нищо общо с почетените отседнали роми от 12 век в България. Те откровено заявяват, че кражбата била техен занаят. Вие им вземате едрите подкупи и им разпъвате чадър. Тази шепа прослойка с престъпни традиции презира честните и почтени роми. И вместо да ги натикате в дупката на мрака, националистът Станилов „научно” расистки се обосновава за нас. Не не сме се вмесвали в делата на цивилизацията. Чакали сме на готово да консумираме сътвореното от българина. Ами как ще се вместим бе, другарю Станилов, като целият материален и духовен свят е монополизиран. От вашата шуробаджанащина, от съселяни, съграждани и съпартийци. От сто и двадесет години е традицията, политическите елити, чрез псевдонационалистични и патриотични внушения безбожно да консумират власт и да забогатяват. Да “приватизирате” Солунската митница… И за безсмъртие бленувате, ако може за пра-пра-пра внучките. Днес пред очите ни същият фарс разигравате. И как да се съгласим с тази удобна за вас „политическа” мимикрия.

Ние всички почтени роми ви призоваваме да спрете с тази безпощадна демагогия. Спрете да организирате спецкомандите си. Прикрити зад футболни агитки, възторжени рокери и селски озлобени несретници, жадуващи за отмъщение. Накажете престъпниците-роми и ни подайте ръка да тръгнем на война срещу купувачите на ромските гласове. На война с деформираната и криминална демокрация. На война срещу бедността и мизерното безсмислено съществуване. И тогава можем да изпълним в съдържание призива – Да живей България.

2 Коментара по статията “Дебат без ромите

 • 08.07.2017 at 7:56
  Permalink

  Мангалът е метален или керамичен съд, използван за пренасяне и разгаряне в него на дървени въглища, или друго твърдо гориво, с различни цели. Векове наред мангала е изработван от роми занаятчии, които продавали и на българите да си пекат хляб. И да си топлят вода. И да се къпят след тежкия труд, който са полагали на полето…

  Никола ли си, или си анонимна бактерия сееща омраза? Или си защитник на майка България на две ракии. Познавам подобни герои. Виждал съм ги. Вечер се връщат от кръчмата разярени. Готови да срутят и Вавилонската кула. И когато легнат до едрия ханш на жените си и с бомбастични газове плашат света до утрото… И доказват причината. Във всяко свято дело в нашата българска история не е завършвало с пълен успех, защото в делото е имало и има много анонимни фалшиви защитници на родината. Винаги готови на умряло куче нож да вадят.
  И когато истинските герои си заминат от този свят те, анонимните влизат в COOGLE. И четат в него своите си квалификации, омраза и расистко-фашистки призиви „Циганите на сапун”. Толкова много мразят, че ни пробутват уж от GOOGLE се информирали за ромите. Тъпо е бе Никола! Излез от дупката на мрака и се просвети. Омразата пречи не само на теб, а на цялото развитите на нашата родина България.

  Reply
 • 07.07.2017 at 22:19
  Permalink

  хоби (идва от полуобидното и полуприятелското хобот, използвано като обръщение между набори в казармата, някога, преди време, когато казармата правеше от мангалите почти хора), ти сега недей се пъни като торен бръмбар на топче фекалии, никого няма да убедиш в „правото на циганина да бъде човек“.
  Циганина НЕ е и никога няма да бъде човек. И това не е расизъм. Това не е подценяване. Това не е празен, предизборен лаф. Това не е лъжа и прах в очите на белите хора. Това е факт. Факт доказан и доказван милионократно през хилядолетията на човешката история, доколкото същата се помни и зачита като фактология.
  Мангала (за протокола, така се нарича циганина в едни белочовешки среди) е нещо, което никога няма да съществува заедно с Човешката раса заедно.
  И то не защото мангала Човека не иска, а чисто и просто защото мангала не иска. Мангала е извън Човешкото социо. Мангала е самодостатъчен, както самодостатъчен е всеки един СЪВЪРШЕН ПАРАЗИТ.
  Да, мангалите са паразитите на обществото, в случая на българското общество.
  Заедно с една шепа бели хитреци, наречени „политици и бизнесмени“, мангалите са си намерили съвършенната биологично-социална ниша и СМУЧАТ и СМУЧАТ блага, без да ДАВАТ каквото и да било насреща. Освен псевдо „култура“, съвършенна мимикрия на „онеправданото малцинство“ и най-противното и отблъскващо – тоталното и безвъзвратно несъгласие и дистанциране от нещото, наречено социо (пускай си Google и го питай какво е „социо“, мангал.).
  Много може да се каже и напише за мангала, но НИКОГА няма да е с главна буква, и НИКОГА няма да е позитивно.
  Когато един организъм е отслабен от болест, всякакви бактерии, вируси и паразити се възползват и нападат тактически, така става и с мангалите в китната ни родина. Мангала е туморно образувание, образувание което е захапало отслабената снага на българщината и смуче безнаказано жизнените сокове на обществото.
  Знам, че това изглежда като някакъв прозаичен, предизборен лозунг, такъв, какъвто използват шепата „владетели“ на България, така наречените „политико-бизнесмени“, но НЕ Е, това е изстрадано и преживяно твърдение, нещо, от което много бели български майки са плакали и продължават да плачат….
  От мръсния, противен и презрян мангал. Разбирай ци-га-нин.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *