Congratulations, господа депутати!

Европейската комисия (ЕК) заяви в сряда, че е възможно да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка. Новината бе съобщена от говорителя на комисията Оливие Баи пред БНР.
„Има сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на Конституционния съд (КС). ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност. Комисията е загрижена, че репутацията на КС и други ключови български институции сега са поставени под въпрос“, коментира Оливие Баи.
Баи каза „бай-бай“ на мита за безупречната репутация на сегашните управляващи в Европа. Едно е да разхождаш еврокомисаря Йоханес Хаан по мостчета и градинки и той да се черви от дипломатическа учтивост, сякаш никога не е виждал мост над Дунав (а той човекът е от Виена). Съвсем друго нещо са безпристрастните оценки. 
Изказването от официален представител на ЕК, че репутацията на Конституционния съд и на други ключови български институции са поставени под въпрос, е наистина сурова оценка. Тя показва много ясно, че европейците не са заровили глави в метрото, което между другото се строи далеч преди премиерът Бойко Борисов и да си помисли, че някога ще бъде кмет. Суровата оценка на ЕК е за управляващите, защото именно те назначават на ключови постове хората, за които, по думите на Оливие Баи, „има сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция“. Ето това е т.нар. „политическа воля“, която по традиция се споменава във всеки евродоклад и с която премиерът толкова се бие в гърдите.
Политическа воля – йок! Това трябва да напишат европейците в следващия си доклад за нас, защото последните политически назначения в Конституционния съд и ВСС са, меко казано, скандални. Разбира се, не се и съмнявам, че изказването на „говорителчето“  на ЕК за проблематичните назначения в съдебната система ще бъде неглижирано. Ще ни подхвърлят прах в очите със Станишев, Костов и Доган, а съграденото остава. Нека имаме политически удобни хора тук и там, пък кучетата да си лаят. Congratulations, господа депутати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *