Челен сблъсък вляво

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

 

Разделена на два отбора, БСП обяви курс към предсрочни избори, който минава през вот на недоверие на кабинета „Борисов-3” през януари. Темата на вота ще бъде липсата на битка срещу корупцията по висшите етажи на властта. Този план за клатене на кабинета съвпада с началото на българското председателство на ЕС.

В единия червен отбор са „младите” поддръжници на лидера Корнелия Нинова, които одобряват твърдата линия на разчистване на път на младите, а в другия са „старите” противници. Те искат партийният устав да бъде променен така, че председателят на партията да може да бъде избиран от конгрес както преди, а не с преки избори, което означава Нинова да може да бъде свалена предсрочно. Съотношението поддръжници – опоненти е 2:1 и то се видя на извънредния конгрес на БСП на 28 октомври. С този раздиран от противоречия екип Нинова предвижда да се опита да събори ГЕРБ. На следващия ден ДПС обяви, че също ще иска предсрочни избори, ако ГЕРБ не изгони „вредните елементи” от него, т.е. „Обединените патриоти”  и че ще разговаря със социалистите за вота.

„Това е театър. Не се очаква предсрочен вот догодина, защото уговорките между политическите сили са такива”, коментира ситуацията пред „Икономист” членът на Националния съвет на БСП Георги Божинов. Според негови съпартийци конгресът бе свикан не за да се взeма властта в държавата, а за да може Нинова да заздрави позициите си в партията и за да даде знак, че със свикване на извънредни заседания на конгреса може да прескочи Висшия съвет, където нейните решения се бламират от почти половината от присъстващите. „С последните си гласувания този Национален съвет показа, че е нелегитимен”, коментира пред „Икономист” социологът Юрий Асланов, който е и негов член. Допитване на списанието до членове на Висшия съвет дали актуалната партийна политика вече ще се решава на конгреси, а не от 181-членния Национален съвет, показа нагласа да се изчакат две седмици и ако Нинова не свика негов пленум, ще съберат необходимите 60 подписа да бъде свикан такъв.

 

Бизнес кръг „Ормана”

Освен бламирането на предложенията на Нинова от страна на Националния съвет причина за свикването на извънредното заседание на конгреса е, че в червените среди упорито се заговори, че бизнес среди, близки до ГЕРБ, се опитват да наложат удобен за ГЕРБ нов лидер на партията. А това минава през промени на устава. През февруари тази година беше приета промяна, че изборът на председател става с преки избори, а не от конгрес. Това прави Нинова практически непоклатима, защото повечето от редовите членове на БСП я харесват.

Кръговете, които „клатят” стола на Нинова, са два. Единият  е наречен „Ормана” на името на ловната хижа в едноименната местност край Ямбол, където ловуват и се веселят  високопоставени властимащи и хора от БСП. Вторият кръг е групиран около пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който има добри връзки с ГЕРБ. През май тази година Българската банка за развитие отпусна заем на Гергов 31 млн. евро и държавата в лицето на Министерството на икономиката се съгласи да стане съдружник на Гергов, защото е акционер в Панаира. Гергов винаги се е изказвал в посока сътрудничество с ГЕРБ. Според социалисти тези кръгове имала предвид Нинова, когато обяви, че ГЕРБ се опитва да разбие партията отвътре. В публичното пространство се завъртяха и няколко имена за потенциални претенденти за стола на Нинова – Атанас Мерджанов, Калоян Паргов – лидер на Софийската организация на партията, Жельо Бойчев и Красимир Янков.

 

На война като на война

Именно слуховете за смяната на партийната лидерка и зачестилите атаки към стила ѝ на управление са в основата на острата реч на Нинова на конгреса, с която тя „страхуваше” вътрешната опозиция. Нинова заяви от трибуната на конгреса, че този „приятелски огън” идва сега, „защото дадохме отпор на модела на паралелната държава, защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и опитомена от Бойко Борисов, защото заедно с президента Румен Радев се обявихме за борба с корупцията; защото дойде време да покажем, че можем да сме алтернатива на ГЕРБ”. Лидерът на БСП подчерта, че  критиците ѝ искали да променят посоката на партията, което минавало през смяна на лидера. Както и че обвиненията, че е напълнила парламентарната група с „младоци” и „детишляци”,  са несъстоятелни. „Какво оспорвате? Как очаквате да са напълно подготвени, ако 15 години ги държим на резервната скамейка, да не би да вземат нашите места? Станаха на 45 години”, каза още Нинова. И преброи, че девет човека се изказват опозиционно, без да ги назове поименно. Но те се знаят: Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Димитър Дъбов, Георги Божинов, Георги Гергов, Красимир Янков и отчасти Румен Овчаров, който не дойде на конгреса, защото бил в чужбина. „Овчаров не иска да сваля Нинова, той просто искаше да я накара да слезе на земята и да види какво се случва около нея”, обясниха ситуацията социалисти.

Делегати, недоволни от речта на лидера си, която те нарекоха „сталинска” заради нападките към вътрешната опозиция, бяха категорични пред „Икономист”, че при следващото заседание на извънредния конгрес опонентите на Нинова ще се увеличат.  А те и сега не са малко. При гласуването на предложението на проф. Ваня Добрева председателят да се избира от конгреса от 609 делегати 149  бяха „за”, 397 – „против”, а 45 се въздържаха. „Не тръгвайте към критиците си като към враг с партиен билет”, предупреди Нинова евродепутатът Георги Пирински, според когото това гласуване е показало, че опозиционно настроените не са 9, както е посочила лидерката в доклада си. Доволни от речта се оказаха млади депутати, които обявиха пред „Икономист”, че са имали нужда от точно такава реч.

„Съотношението в Националния съвет на партията е още по-драматично. От общо 181 души една трета изобщо не идват, а останалите са в съотношение 50:50”, обясниха ситуацията делегати. Според тях не е здравословно да се свиква скоро ново заседание на конгреса, защото независимо от одобрителните възгласи на част от делегатите на речта на Нинова друга, по-голяма част са мълчали оглушително, което си е сериозен проблем.

 

ГЕРБ се отрече от БСП

Решението на БСП да внася вот на недоверие за корупцията точно в началото на българското европредседателство извади от релси ГЕРБ. Темата е особено болезнена за управляващата партия, която е подложена на периодична атака от социалистите, които извадиха няколко схеми за роднински назначения на герберски депутати в общините и раздаване на обществени поръчки. Отделно от това България редовно е критикувана от страна на ЕК, че няма успехи в борбата с корупцията по висшите етажи на властта.

„Не искаме да опитомяваме опозицията, искаме тя да е силна, но в момента тя е дивашка”, обяви ден след конгреса вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Управляващата партия даде напоителна пресконференция, в която направи разбор на конгреса и посъветва БСП, когато си търси врага с партиен билет, да не прехвърля тази отговорност на ГЕРБ. „БСП никога не са били разглеждани като възможен вариант за коалиционно правителство – ще излезем с политическа декларация, че никога няма да влизаме в управление с тях“, каза Цветанов и се закани на предстоящия конгрес на ГЕРБ да се приеме декларация, че никога няма да влизат в управление с БСП. ГЕРБ препотвърди позицията си срещу БСП и на 31 октомври, след като заместник-председателят на БСП и предан поддръжник на Нинова – Кирил Добрев, изненадващо заяви, че е нормално БСП, ако спечели изборите, да покани ГЕРБ на разговори. „Днес се разминаваме, но след три години може да се съберем”, заяви пред Би Ти Ви Добрев, два дена след решението на БСП да освобождава завладяната от ГЕРБ държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *