„Чамкория“ стана книга на годината, авторът я преиздава до края на седмицата в съкратен вариант

„Изборът на книжарите на „Хеликон“ ее „Чамкория“ на Милен Русков, в два тома, съобщи  БГНЕС, цитирайки Ралица Маркова от популярната верига книжарници. „Нашето читателско общество е съставено от 123-та книжари на Хеликон, от 25-те книжарници от 20 града на България и то по демократичен начин даде своята номинация за тази година, продължи тя. Във вътрешната ни комуникационна система всеки един от нас подава гласа си за определена книга, излязла в този период. Накрая се спираме на една номинация, предпочетена от болшинството книжари. В този процес ние се явяваме като своеобразно жури, което отчита читателските пристрастия, за които сме много добре информирани от многобройните си срещи с нашите верни съмишленици, които посещават „Хеликон“, казва Ралица Маркова. Много се радвам, че българска творба спечели тази година и още повече, че това е творба на Милен Русков, продължи тя. Изборът на книгата е обективен и няма нищо общо с факта на филмирането на едно от произведенията му.

„Чамкория” е една история за човек, който по професионални причини попада във водовъртежа на опасната политическа действителност в България през 20-те години на миналия век. Книгата е и историята на човек, който се бори за живота си, но и за това как може да бъде погълнат от сенките на грубата градска действителност по онова време. Романът е за нещо опасно красиво, съзираме в него много пластове, а авторът е успял да се добере до истината във всичките й цветове и нюанси, коментира Ралица Маркова. „Чамкория” изобилства от ярки образи, написана е с много ярък, малко архаичен език и смятам, че книжарите на „Хеликон“ с пълно право са спрели избора си точно на тази българска книга, признава тя.

Междувременно авторът Милен Русков съобщи във фейсбук страницата си, че романът ще излезе до края на седмицата в преработен и съкратен вариант. Новото издание ще е около 550 страници и в един том, за разлика от първото, което беше в два тома с общо 630 страници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *