БСП внася вот на недоверие по време на европредседателството, ГЕРБ дава отпор

БСП ще внесе вот на недоверие на правителството за корупцията. Това реши на извънредно заседание 49-ия конгрес на БСП. Вотът ще бъде внесен в началото на българското европредседателство, защото до края на годината трябва да се приеме бюджета, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите ще внесат и алтернативен бюджет, в който е предвидено да бъде въведено прогресивно подоходно облагане. „След като въведохме плоския данък, това е третата скала, която предлагаме за прогресивно подоходно облагане, но тези изчисления, които давате,  ще доведат до дефицит от 1,5 млрд. лв. Не бързайте със сметките, нека ги огледаме пак“, призова депутатът от БСП Румен Гечев. Независимо от неговия призив обаче конгресът  прие бюджета, в който са предвидени значително по-големи средства за здравеопазване, образование и доходи.

Конгресът бе свикан, за да може Крнелия Нинова да даде отпор на вътрешната опозиция, кото не е съгласна с нейните действия. Напоследък Нинова е критикувана от предишния председател на БСП Михаил Миков, както и от много членове на БСП, че действията и са хаотични и са предназначени за медиите. Пред конгреса Нинова обяви, че зад тези критики се крие опита на ГЕРБ да разбие партията отвътре, понеже не може да нахрани и да опитоми опозицията в парламента, както се е случвало досега.

Конгресът не гласува предложението на членът на Националния съвет Ваня Добрева да се промени устава и председател на партия да се избира не пряко, както гласува този конгрес през февруари т.г., а да се върне старото положение и конгресът да избира председател на партията. Предложението на Добрева получи одобрението на 149 души, 397 – „против“, а 45 – се въздържаха. Евродепутатът Георги Пирински обяви от трибуната, че от това гласуване се е видяло, че вътрешната опозиция не се състои само от девет души и я посъветва – да не тръгва към критиците като към „враг с партиен билет“.  Нинова се обърна директно към критиците с думите: „Защо сега? Това се случва сега, защото дадохме отпор на модела на паралелната държава; защото отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и опитомена от Бойко Борисов; защото заедно с президента Румен Радев се обявихме за борба с корупция; защото дойде време на покажем, че можем да сме алтернатива на ГЕРБ“. Тя каза още, че критиците й искали да променят посоката на партията, което минавало през смяна на лидера.  „Чу се обвинение, че парламентарната група се е е напълнила с „младоци, детишляци“. Какво оспорвате? Как очаквате да са напълно подготвени, ако 15 години ги държим на резервната скамейка, да не би да вземат нашите места? Станаха на 45 години“, каза още Нинова.

Критицие на Нинова отказаха да влизат в разправии с нея на конгреса и напуснаха. „Тя спечели конгреса, но загуби битката“, коментираха в кулоарите на НДК делегати.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна пресконференция в неделя, за да отговори на обвиненията на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *