БСП се отказа от анонимните сигнали в борбата с корупцията

БСП внесе промени в законопроекта си за противодействие на корупцията и записа, че сигналите за корупция срещу хора на висши публични длъжности задължително трябва да съдържат три имена и подпис на подателя. Анонимни сигнали не се разглеждат и регистрират.  В първоначалния вариант в проекта анонимните сигнали не бяха забранени, но след консултация с експерти и магистрати, както и по искане на партийни структури, проектът е претърпял корекции.  Антикорупционният орган ще може да се самосезира по публикации в медиите. А ако те са неподписани за техен автор ще се смята главният редактор на медията.

 

В проекта на  ГЕРБ анонимните сигнали също не присъстват по искане на патртиотите.   Аргументът срещу неподписаните сигнали бе, че вместо да се бори в корупцията, специализираната институция ще стане „политическа бухалка“.

Освен тази основна промяна от БСП са уредили  процедурата по избор на директор на службата и негови заместници. Той ще се назначава от президента, на което от левицата държат много като гаранция за неговата независимост. В проекта на ГЕРБ шефът на антикорупционния орган ще се избира от парламента.

 

Променено е и името на законопроекта от Закон за специална агенция „Антикорупция“ в Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Досегашния статут на антикорупционния орган – специална агенция „Антикорупция“ е заменен с национална служба.

 

В новия вариант на закона от функциите на антикорупционния орган е махнато наблюдението, разкриването и пресичането на замислени посегателства, свързани с корупционни прояви.

Въведена е нова глава за отчетност и контрол на директора на службата, който ще трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, председателя на Народното събрание и премиера. Парламентарен контрол на службата ще се осъществява от постоянна комисия. До 31 март директорът на службата ще представя годишен доклад.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *