Борисов съобщи кабинета си

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви  състава на третия си кабинет. Утре той ще върне попълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. Кабинетът ще бъде гласуван от парламента  в четвъртък и същият ден е планирана самата смяна на властта в Министерския съвет.

Следващото правителство ще е коалиционно между ГЕРБ и коалицията „Обединени патриоти“ (ВМРО, НФСБ и „Атака“). Двете партии имат крехко парламентарни мнозинство от 122 депутати от 240 места в Народното събрание. Очаква се подкрепа за кабинета да дават и от партия „Воля“ на Веселин Марешки.

Преговорите с патриотите приключиха вчера малко след 18 ч. като всички имена са договорени и според ГЕРБ, и с поред патриотите. „Ще има изненади“, обеща след края на консултациите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му разговорите са преминали много добре, без извиване на ръце, а в момента се уточняват имената на заместник-министрите.

В коалиционното споразумение е записано, че структурата на Министерския съвет ще е същата като във втория кабинет на Борисов. Повечето министри са познати от последния кабинет на Бойко Борисов.

Премиер: Бойко Борисов

Зам. министър-председатели:

Томислав Дончев
По правосъдната реформа – Екатерина Захариева –
По обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов
По икономическата и демографската политика – Валери Симеонов
Министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – Лиляна Павлова
Министър на финансите – Владислав Горанов, който запазва поста си от предишния кабинет. В първия управленски екип на Борисов беше зам.-министър на финансите.
Министър на икономиката – Емил Караниколов – изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, предложен от „Атака“.
Министър на труда и социалната политика – Бисер Петков, досега управител на Националния осигурителен институт от 2011 г.
Министър на външните работи – Екатерина Захариева, бивш министър на правосъдието във втория кабинет на ГЕРБ.
Министър на вътрешните работи – Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната в първия мандат на Борисов.
Министър на отбраната – Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.
Министър на правосъдието – Цецка Цачева – два пъти председател на Народното събрание. Цачева загуби президентските избори от Румен Радев, а след това не получи и възможност да оглави отново парламента, тъй като заради преференциалното гласуване не влезе в парламента.
Министър на образованието и науката – Красимир Вълчев, дългогодишен главен секретар на Министерството на образованието.
Министър на здравеопазването – Генерал–майор проф. Николай Петров, началник на Военномедицинска академия.
Министър на околната среда и водите – Нено Димов.
Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, който беше заместник на Лиляна Павлова в министерството предния мандат.
Министър на земеделието и храните – Румен Порожанов. Той беше директор на Държавен фонд „Земеделие“ от 2011 до август 2013 г., министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, отново пое ДФ „Земеделие“ през 2014 г., а през февруари т.г. бе принуден на подаде оставката си от служебния земеделски министър Христо Бозуков.
Министър на транспорта, информационни технологии и съобщения – Ивайло Московски. Беше на същия пост и в двете предишни министерства на Борисов.
Министър на енергетиката – Теменужка Петкова. Беше заместник-министър на финансите в служебният кабинет „Близнашки“ (2014 г.), след което бе избрана за министър на енергетиката в кабинета „Борисов II“.
Министър на туризма – Николина Ангелкова. Тя беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Близнашки и бе избрана за министър на туризма във второто правителство „Борисов“.
Министър на културата – Боил Банов, който беше ресорен зам.-министър в служебното правителство на Георги Близнашки и остана на поста и във втория кабинет „Борисов“.
Министър на младежта и спорта – Красен Кралев. Той заемаше същия пост през предишния кабинет на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *