Битката за ВСС заприлича на меле

Автор: Иглика Горанова, сп. Икономист

Два месеца преди съдиите да изберат своята квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), битката кои да са представителите на магистратите в следващия кадрови орган, излезе извън добрия тон и заприлича на истинско бойно поле.

Двете крила в правителството на съдебната власт, групирани около главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВКС Лозан Панов, взаимно се обвиняват в груба намеса на избора и излязоха с различни призиви към магистратската общност как да гласува за следващия ВСС. Кръгът около Сотир Цацаров поиска това да станe по електронен път, „докато магистратите си шетат по чехли вкъщи“, по думите на шефа на ВАС Георги Колев. Докато Лозан Панов и още петима членове на ВСС заедно със Съюза на съдиите поискаха съдиите да избират на общо събрание в столичния Интер експо център, където да пуснат тайно своя вот с хартиена бюлетина, защото електронният вот не дава гаранции, че е непроследим. От Съюза на съдиите поискаха официален отговор от ВСС да каже кои лица и институции ще имат достъп до генерирания уникален код за гласуване и какви мерки са предприети този код да остане таен.

Вместо да се впусне в обяснения защо сме свидетели на това остро противопоставяне, премиерът Борисов, който бе обвинен от бившата съдийка Румяна Ченалова в нерегламентиран натиск над съдебната система, призова двата лагера да се помирят и заяви, че му е болно да ги гледа. „Изпълнителната власт е направила, каквото е могла, за съдебната власт – съдии да избират съдии, прокурори – прокурори. Сега трябва да седнат и понеже са абсолютно независими, да си оправят взаимоотношенията и там. Иначе вървят по пътя на Македония”, каза Борисов.

Защо е битката

ВСС се състои от 25 членове. 11 от тях се избират от парламента, 11 – от страна на съдебната власт, като мандатът им е пет години. Следователите излъчват един представител, прокуратурата – 4, а съдиите – 6. Трима от членовете са по право – шефът на ВКС, главният прокурор ишефът на ВАС. Министърът на правосъдието също участва, но няма право на глас. Това е органът, който решава за назначенията, уволненията, кариерното израстване и наказанията в съдебната власт, както и за натовареността, собствеността и ремонтите на сградите. Властта му е сериозна и досега този орган винаги е бил под контрола на политиците. Факт е, че докато прокуратурата контролира избора при квотата на следователите и обвинението, не така стои въпросът със съдиите.

Квотата на магистратите в настоящия ВСС бе избрана по време на кабинета „Борисов-1” с делегатски събрания от 400 души, които бяха контролирани от административните ръководители. Въпреки това обаче във ВСС влязоха и реформаторски настроени магистрати, редом с представителите на политическата квота, излъчила Димитър Узунов (РЗС на Яне Янев), който в момента е представляващ кадровия орган и известен в медиите като „човекът на Бойко”, и Ясен Тодоров, ярък противник на Лозан Панов („Атака”). Като се има предвид, че в този парламент отсъства Реформаторският блок, който превърна независимостта на съдебната система в свое знаме, не е сигурно, че кандидатите, които ще излъчат парламентарните сили – ГЕРБ, „Обединени патриоти”, „Воля”, ДПС и БСП, ще са независими.

Сегашната война между лобитата е ожесточена и заради новите правила, които действат в момента. 43-тото НС даде възможност с промените в Закона за съдебната власт на всеки, който отговаря на условията (15 години стаж в системата), да си подаде кандидатурата сам или да бъде номиниран. След проверка за допустимост от страна на ВСС кандидатите представят концепциите си на срещи със свои колеги. За да изберат съдиите своите представители в новия съвет, първо ще проведат събрание на 10 юни в Интер експо център. На него ще бъдат гласувани избирателни и секционни комисии и ще бъдат изслушани кандидатите. Седмица по-късно – на 17 юни, в Съдебната палата е самият избор, с хартиени бюлетини. До момента номинираните за членове на ВСС от квотата на съдиите са 27. Сред тях са двама самономинирали се – бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов и съдията от ВКС Севдалин Мавров.

 

Натискът

За натиск при определяне на номинациите пръв във ВСС предупреди Калин Калпакчиев. По нареждане на председателя на ВСК Лозан Панов съдилищата представиха протоколите от заседанията си и те бяха публикувани. От тях стана ясно, че шефовете на съдилища в Пловдивския апелативен район са искали да се обединят около една кандидатура. Срещу тези искания съдиите от окръжния и районния съд в Хасково остро са възразили, защото това противоречи на закона. Подобни събрания са се провели в Наказателната колегия на ВКС, Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Хасково, и районните съдилища в Хасково, Харманли, Димитровград и Свиленград.

Колко е важно новият ВСС да бъде независим, става ясно от докладите на ЕК. И тази година в мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред се критикува работата на кадровия орган и отказа му да заема позиции по скандали, които показват зависимости в съдебната система, като „Яневагейт”

Въпросите към кандидатите

Българският институт за правни инициативи огласи въпросите, които е задал на всички кандидати за членове на ВСС от магистратската квота.

Първият е дали според кандидата в момента България е изпълнила изискванията по 6-те показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и дали наблюдението по него следва да отпадне. Вторият е дали гражданският съвет към ВСС трябва да работи по начина, по който го прави досега. Третият е за мнението на кандидата по какви въпроси ВСС следва да работи с неправителствения сектор, включително с организации извън гражданския съвет.

Четвъртото им питане е дали намират за последователна политиката на този Висш съдебен съвет при избора на административни ръководители в органите на съдебна власт и дали смятат, че тези назначения се основават само и единствено на законовите изисквания и качествата на кандидатите, или има и други фактори.

Освен това от института искат кандидатите да дадат ясен пример за приложима и ефективна антикорупционна мярка в съдебната власт и да кажат дали бюджетът на системата да се изготвя на принципа на програмното бюджетиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *