Белиз-британско кътче в сърцето на Центарална Америка

Автор: Данаил Алеков, специално за "Икономист"

62-63 (5)Бившата британска колония Белиз привлича туристи със своите карибски плажове, древни руини и природни забележителности. Днес страната е част от т. нар. Британска общност и е единствената англоговореща държава в Централна Америка. Ако вече сте посетили съседните Мексико или Гватемала, трябва да сте подготвени за различно изживяване. Белиз, Суринам и Гаяна са единствените континентални държави, които попадат в географския обхват на Латинска Америка, но на практика не са част от нея заради езика.

В моя случай се озовавам тук като продължение на обиколка на мексиканското карибско крайбрежие. Белиз е сравнително близко до най-популярните туристически места в Мексико (Канкун и Чичен Ица), но зарежда с карибски изживявания с британски привкус.

белиз-1 белиз-2 белиз-3 белиз-4Коросал

Най-северният град в Белиз – Коросал, се намира непосредствено до границата с Мексико. Това е една от основните сухопътни входно-изходни точки в страната (другата е в близост до столицата Белмопан при границата с Гватемала). Градът не е от най-големите – около 10 хил. души население, което го прави шестият по население в страната. За сметка на това е сравнително спокоен и много граждани на други страни от Британската общност избират Коросал за свой втори дом. Исторически градът е свързан повече с Мексико, отколкото с Белиз, тъй като много мексиканци от испанско потекло са избягали тук при бунта на коренното майско население през XVIII в. Мексиканските имигранти са една от причините Белиз все още да е с преобладаващо католическо население, въпреки че постоянно намалява за сметка на протестантите.

С пристигането един местен ме забеляза и срещу два долара се съгласи да ми разкаже повече за местната култура. Представи се за гид, но отдалече си личеше, че е момче без работа, което търси начин да си изкара прехраната за деня. От него разбрах, че дори да живееш на Карибите, животът не е съвсем безгрижен, дори напротив – понякога предлага големи изпитания. Икономическите ми представи за Белиз бяха свързани с данъчния рай, под каквато форма страната е известна заради офшорната си политика. Въпреки това данъците за много стоки са големи и това е причината цените тук да са два пъти по-високи от тези в съседно Мексико. Затова се подгответе с достатъчно белизийски долари в кеш (плащането с карта не е много разпространено), тъй като цените са завишени в сравнение с останалите страни в региона.

Карибско синьо

След като приключихме с упреците към управляващите за данъчната политика спрямо местните, се отправихме към крайбрежната улица, където се развива културно-масовата дейност в града. Водата е толкова синя, че изглежда, сякаш някой я е оцветил умишлено – типичният карибско син цвят за региона. Повечето стени в крайбрежната зона са боядисани в синьо, което допълнително насища пейзажа. Изкушението да се гмурна е голямо, но първо отсядам в едно крайбрежно кафене, където намерих нова компания – група канадски пенсионери, които са си купили имоти тук, за да избягат от студеното време през зимата в родината си. Техният съвет е лаконичен – по-добре с бира на сянка, отколкото във водата. След няколко уточнения съм напълно разколебан да се потопя в морето заради плаващите дънери в залива Коросал, които са всъщност крокодили от реката Рио Нуево, или Ню Ривър. Но пък се любувам на гледките, които се откриват към залива и към острова Сан Педро, които се намират в близост до Коросал.

Сан Педро и Кайе Колкер

От Коросал тръгва моторната лодка, която отвежда до остров Сан Педро. Това е и най-добре познатата на туристите част, като Сан Педро и съседният Кайе Колкер са най-известните острови в Белиз. Островната част на страната се различава драстично от континенталната, като основна заслуга има най-голямата морска дупка в света, известна като Голямата синя дупка. Несъмнено това е причината Белиз да набира все по-голяма популярност като туристическа дестинация. Имате на разположение много начини да се насладите на красотата на дупката, но най-добрия от всички е разходка със самолет или хеликоптер, която е значително по-приемлива от сумата, която плащат ентусиастите за скайдайвинг. На тях удоволствието да скочат от високо с парашут в дупката им струва 13 000 долара.

Майските руини

След обиколка на карибското крайбрежие тръгвам в обратна посока – към вътрешността на страната, за да разгледам някои от древните руини от времето на маите. Майската цивилизация освен Мексико е обхващала части от днешна Гватемала и Белиз. Именно тук се е намирал един от най-големите търговски центрове на маите – Керос, руините от който наподобяват много тези в Тулум заради крайбрежното му разположение. С лодка или кану от Коросал по река Рио Нуево може да стигнете чак до Ламанай – един от най-древните градове на маите, който за разлика от останалите не е бил изоставен. Испанците са издигнали своите католически църкви тук през XVII в., а после и британците си харесват мястото, като построяват различни производствени фабрики в околността. През последните 50 години по обекта вървят усилени археологически разкопки, които потвърждават, че Ламанай е бил с водещо значение за майската цивилизация. В близост до Коросал се намират руините Санта Рита, които са били част от древния майски град Четумал.

One thought on “Белиз-британско кътче в сърцето на Центарална Америка

  • 05.07.2017 at 23:11
    Permalink

    Интересно и информативно. Като тръгна за Белиз ще я прочета пак.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *