BAT купува марките на „Булгартабак“ за 100 млн. евро

Вторият най-голям производител в цигарената индустрия в света British American Tobacco (BAT) е новият собственик на част от марките на „Булгартабак“. Това обявиха от компанията на събитие в столицата днес.
Сделката е на стойност над 100 милиона евро и включва брандовете Victory, Eva Slim и GD, както и други европейски марки. Тя е била подписана от двете компании вчера и сега предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Споразумението предвижда още придобиването на 100% от дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“.
От BAT посочват, че ще направят една от най-големите инвестиции в България за тази година, като ще бъдат отворени нови 100 работни места и допълнително още 1000 в дистрибуцията. След завършването на сделката ще станат един от петте най-големи данъкоплатци в страната.
Сделката предвижда производството да продължи да се извършва от „Булгартабак“ в следващите 12 до 24 месеца, а след това ще бъде взето решение дали това ще се промени.
BAT развива дейност на на повече от 200 пазара в световен мащаб, като в нея работят над 50 000 души. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света.
В Централна Европа корпорацията е представлявана от „БАТ Клъстър Централна Европа“, в който влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. В България от 1993 година корпорацията има силна позиция на българския пазар с дял от 12%.
След сделката обаче компанията вече ще държи над 40% от пазара тъй като в момента „Булгартабак“ управлява 30 на сто от него.

One thought on “BAT купува марките на „Булгартабак“ за 100 млн. евро

  • 13.04.2017 at 11:35
    Permalink

    Това ли беше последното печеливщо българско предприятие? Е, ако е така спете спокойно. Всичко вече е разграбено.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Current day month ye@r *